Predsjednik Republike prisustvovao svečanom otvaranju 20. savjetovanja „Oktobarski pravnički dani“

06/10/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas, u Banjaluci, svečanom otvaranju 20. savjetovanja „Oktobarski pravnički dani“.

Predsjednik Dodik ukazao je na aktuelna dešavanja na nivou BiH i djelovanje OHR-a koja nemaju nikakve veze sa pravom, te podsjetio da Kristijan Šmit nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN, ali da, ipak, pokušava da nameće zakone.

Predsjednik Srpske  je upitao kako je moguće da je neko ko je završio pravo ili, čak, doktorirao i obavlja dužnost sudije ili tužioca spreman da u sudskom ili tužilačkom postupku prihvati da primjenjuje odredbe koje nemaju utemeljenje u Ustavu i u pravu, kao što su odredbe koje je nametnuo Kristijan Šmit.

Predsjednik Republike je rekao da visoki predstavnik nije nikakav visoki predstavnik u BiH već predstavnik strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, među kojima je Srpska.

Predsjednik Dodik je rekao da na taj način sudije i tužioci preuzimaju obavezu i glumeći najozbiljnije pravnike na nepravnom aktu, pokušavaju sebi da osiguraju lažnu veličinu.

“To je krah prava i krah organizacije bilo kakve države. BiH se ne može napraviti na nepravu”, izjavio je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je rekao da je BiH danas nepravna zajednica koja nema šansu.

Predsjednik Srpske je poručio da bez prava nema države ni zajednice i uređenog odnosa među ljudima, niti svega onoga što je pravo definisalo kroz vijekove.

Predsjednik Dodik je istakao da su u današnje vrijeme veoma ugroženi pravna nauka i praksa kroz unitarističko ponašanje moćnika.

“Danas vidimo da je to moć nekih neformalnih neoliberalnih krugova koji nastoje da rušeći pravo nametnu pravila koji se dnevno mijenjaju, a koja bi trebalo da male države ili mali narodi poštuju”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je naveo da je to skrnavljenje ne samo prava, već unošenje haosa u određene društvene odnose, a na političkom planu to je pravljenje haosa na globalnom nivou u svijetu gdje se ne poštuju ranije donesene međunarodne norme, kao što je Povelja UN i druge koje su bile važne kao dio konsenzusa svih zemalja svijeta.

“To je urušeno još davno autonomnim unilateralnim odlukama SAD, kada su donijeli odluku da bombarduju Republiku Srpsku i Srbiju bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, a i političkim ponašanjem kojeg gledamo danas”, napomenuo je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je izjavio da je trenutno na sceni pokušaj rušenja institucija Srpske i poručio onima koji su se okomili na njenu imovinu da neće dobiti ni grama, naglasivši da je potrebno jedinstvo u Republici Srpskoj po pitanju borbe za očuvanje Srpske i njenih prava.

Predsjednik Srpske je naveo da je Republika Srpska uknjižila svu svoju imovinu, osim jednog malog dijela.

Predsjednik Dodik je rekao da pojedini svjetski moćnici očigledno smatraju da su pogriješili što su Republici Srpskoj dali prava, pa sada pokušavaju da joj ih oduzmu.

Predsjednik Republike je naveo da je to zbog toga što neko moćan, koji bi trebao da stoji iza prava, sada ruši međunarodno pravo.

Predsjednik Srpske poželio je uspješan rad učesnicima ovogodišnjeg jubilarnog skupa “Oktobarski pravnički dani”, kao što su bili i dosadašnji te poručio da je ponosan na funkcionisanje pravosudnog sistema u Republici Srpskoj.

Ovom prilikom, predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske Vitomir Popović uručio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku Povelju – najviše priznanje Udruženja pravnika Republike Srpske.

Svečanom otvaranju 20. savjetovanja „Oktobarski pravnički dani“ prisustovala je i generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja