Održan sastanak sa premijerom Mađarske u Budimpešti

02/10/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas sastanak u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Tim povodom, predsjednik Republike Srpske izjavio je da je Mađarska važan partner Republike Srpske koji razumije njenu poziciju.

Predsjednik Republike je istakao da je veoma zadovoljan dvoipočasovnim razgovorom sa premijerom Orbanom i ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

“Obostrano možemo reći da se naša saradnja razvija na najbolji mogući način. Pokušavamo da prepoznamo i da već realizujemo neke privredne projekte koje smo ranije zacrtali u oblasti energetike kao što su vjetroparkovi. Veoma uspješno se odvija i projekat podrške poljoprivrednim proizvođačima”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je naveo da je premijer Orban izrazio spremnost da supstituiše projekte koje su Nijemci navodno otkazali, a sada formalno prave probleme jer ne žele da riješe ugovore koji regulišu tu saradnju, tako da postoji politički stav da oni kao nešto neće, a konkretni ugovori su još aktivni što se tiče Nijemaca i sada se čeka da oni to završe kako bi Srpska sa Mađarima na obostranu korist realizovala te projekte.

Predsjednik Republike je istakao da je na sastanku bilo riječi o podršci mađarske Vlade srpskoj zajednici u toj zemlji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Razgovarali smo o tome da bismo u budućnosti mogli i trebali da vodimo politike kako bi što više integrisali naše privrede, dogovarali smo o tome da se na eksperimentalnom nivou u desetak škola u sljedećoj školskoj godini i na fakultetima uključe mađarski profesori da vidimo interes djece za učenje mađarskog jezika”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je naglasio da žele da omoguće što je moguće veću saradnju na planu kulture.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je na sastanku sa premijerom Orbanom bilo riječi i o odnosima u svijetu koji su globalno veoma složeni.

“Procjenjivali smo odnos EU i mogućnost za veći stepen integracije, odnosno saradnju sa EU. Već je javno premijer Orban govorio da problem postoji vezano za Ukrajinu – kako može da bude primljena u proces pridruživanja, a da joj se ne znaju ni teritorija niti broj stanovnika, što bi bio presedan u evropskoj praksi”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je istakao da je očigledno da je svijet u jednom vidu nestabilnosti koju treba razumjeti na pravi način i pokušati politike Srpske odrediti da budu u skladu sa njenim potrebama za mirom i stabilnošću, što je ključno pitanje.

“Mi ćemo nastaviti našu saradnju. Mi imamo zajedničku formiranu komisiju koju predvodimo premijer Orban i ja, periodično se sastajemo i analiziramo sve ono što smo rekli da ćemo uraditi, da bismo mogli otkočiti sve neke zastoje. Ako procijenimo da smo stvari ambiciozno zacrtali, a nismo u mogućnosti da ih realizujemo – odustaćemo, ići ćemo dalje”, izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je izrazio zadovoljstvo zbog razgovora u relaksirajućoj atmosferi sa prijateljom koji razumije poziciju Srpske i cijelu situaciju, jer premijer Orban govori da Zapad treba da razgovara sa lokalnim zvaničnicima o pitanjima vezanim za Balkan, a ne o njima u nekim dalekim kancelarijama.

“Slažem se s tim. Nemam problem da razgovaram s bilo kim, ali svi moraju da računaju i da su spremni da, kada oni razgovaraju o nama mimo nas, da smo spremni da to apriori odbacimo jer je to uvijek na našu štetu i nije prilagođeno nama. Veliki su arogantni”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je istakao da je Mađarska važna zemlja EU i regiona i da je bitno da njena politika saradnje sa Balkanom izdominira u tim odnosima, da kao članica EU koja je u dodiru sa Balkanom bude involvirana u sve procese, poput Berlinskog, a ne da se ignoriše Mađarska kao partner koja veoma dobro širi svoju saradnju sa Srbijom, Republikom Srpskom, Hrvatskom i nekim drugim zemljama Balkana.

“Mađarska to veoma dobro razumije u smislu potrebe stabilizacije Balkana. Nikoga ne možete apriori osuditi, a pogotovo Srbe na Balkanu, a i onda praviti balkanska rješenja. To nije realna opcija koja ima dugoročno mogućnost da uspije”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske je ukazao na odličan pristup današnjim razgovorima i da je to podstrek da bude nastavljen dijalog u kojem se strane sve više razumiju.

“Razumijemo potrebu da mađarska Vlada vodi računa o svojoj zajednici izvan Mađarske. Ona to pokazuje i prema srpskoj zajednici ovdje. Mi vidimo da u Ukrajini postoji potpuno ignorisanje mađarske nacionalne zajednice i njenog identiteta, da postoji urušavanje svih ranije stečenih prava mađarskog stanovništva u Ukrajini, ukidanje škola. Čuli smo da je u jednoj školi gdje su sva djeca mađarska, ukrajinska Vlada zabranila da pjevaju mađarske pjesme, a to nije put ka Evropi”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je naglasio da kao što je Mađarska našla modus da riješi probleme i podigne na viši nivo saradnju sa Srbijom, a time se i relaksira položaj Mađara, to je potrebno učiniti i u Rumuniji gdje postoji značajna mađarska zajednica koja treba da ima najviši nivo prava, što Republika Srpska podržava.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja
Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja
Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja