Predsjednik Republike Srpske svečano otvorio manifestaciju “Srpski dani”u Budimpešti

01/10/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras u Budimpešti manifestaciju “Srpski dani” u okviru koje će u narednih mjesec dana u Mađarskoj kroz različite događaje i programe biti predstavljeni srpska kultura, običaji, umjetnost i nauka.

Predsjednik Republike Srpske rekao je tokom svečanosti otvaranja manifestacije “Srpski dani” čiji je pokrovitelj da je posebna čast da u ovoj ulozi učestvuje u realizaciji ovakve inicijative Eparhije budimske, te poručio da narod sa jakim identitetom može da računa na budućnost.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja
Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja

“Ovo je prvi put, ali sam siguran da će postati tradicija kako bismo širili srpsku kulturu. To je najvažniji element našeg opstanka, ali i postojanja. Srpski narod je kroz istoriju dao velika imena u nauci, a u savremenim okolnostima velike sportiste poput Novaka Đokovića”, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je u obraćanju prisutnima u palati Tekelijanum naglasio da je na nesreću srpskog naroda, mnogo onih koji ne žele da govore istinu i Srbe vide kao problem.

“Da nije bilo Srpske pravoslavne crkve naš identitet bi bio izgubljen, kada je sve bilo usmjereno ka tome da nestanemo, još u vrijeme Otomanske imperije. Oni sa zapada kada su dolazili, isto su to htjeli”, rekao je predsjednik Dodik i naglasio da se Srbi i danas bore protiv toga, ali da je brana tome jedinstvo Crkve i naroda.

“Srbi brane svoje pravo na opstanak. Zaustavljeni su od onog koji je želio vladati nad njima. Nijemci su pokazivali neprijateljstvo prema srpskom narodu, što se vidjelo u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, te da je Njemačka odigrala ključnu ulogu u razbijanju Jugoslavije”, ukazao je predsjednik Dodik.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike je rekao da je posljednji rat napravio najveću štetu Srbima, jer u brojnim državama sada nemaju ni status nacionalne manjine, ukazavši na težak status Srba u Hrvatskoj.

“Srbi su u Federaciji BiH izloženi pritisku i problemima. Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima. Sada pokušavaju svu krivicu da svale na Srbe”, istakao je predsjednik Dodik.

I danas, kaže predsjednik Srpske, na priči o visokom predstavniku Nijemci šalju svog čovjeka, koji je umislio da može nametati zakone iako nema legitimitet, ni odluku Savjeta bezbjednosti, a već nameće zakone i pokušava progoniti one koji ne poštuju njegove odluke.

“Danas Srbi imaju dvije srpske države – Srbiju i Republiku Srpsku. Prisutni smo u brojnim drugim državama i želim da zahvalim i predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu. Njegova saradnja sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorila je put za najbolju i istorijsku saradnju Srba i Mađara”, istakao je predsjednik Dodik i naglasio da u prilog tome ide i činjenica što se otvara ovakva manifestacija kulture za koju je poželio da dugo traje.

Predsjednik Dodik je rekao da je posljednjih 10 godina pod rukovodstvom Aleksandra Vučića ostvarena najbolja saradnja Srbije i Republike Srpske, te otvorena nova stranica istorije.

“Sada izmišljaju neku novu priču. Pokušavaju da ideju o jedinstvu i okupljanju proglase za agresijom. Srpski svijet je naša kultura, pravoslavlje, vjera, pismo, jezik i krsna slava”, istakao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Dodik je ukazao i na istorijski podatak da su Srbe uvijek ubijali na najveće praznike jer su Srbi okupljeni oko ognjišta, kao što je to bilo u selima oko Bratunca i Srebrenice kada su muslimani u proteklom, Odbrambeno-otadžbinskom ratu ubijali žene i djecu na kućnom pragu.

“Odbrana je naša kultura. Republika Srpska ostaće prisutna u smislu pokroviteljstva ove manifestacije u Mađarskoj. Naša ljubav prema vama nije ništa manja nego vaša prema Srpskoj. Naša snaga je ljubav. Mi u Srpskoj živimo srpski nacionalni identitet. Ne idemo u druge kuće i tražimo samo da nas ne diraju. Da ne diraju naše crkve, grobove i krsnu slavu”, rekao je predsjednik Dodik i manifestaciju “Srpski dani” proglasio otvorenom.

Manifestaciji u palati Tekelijanum prisustvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije budimske kao nosioci manifestacije, među kojima i episkop Lukijan, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević, ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, predsjednik Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, predstavnici institucija Mađarske, te brojni gosti i zvanice.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja

Predsjednik Dodik i Njegovo preosveštenstvo episkop budimski Lukijan posjetili su večeras i Crkvu Svetog Georgija u Budimpešti, kao i izložbu posvećenu Mini Karadžić autora Svetlane Matić, u Galeriji “Krug” u Tekelijanumu.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja