Svečani prijem povodom 74 godine od osnivanja Narodne Republike Kine

28/09/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je večeras svečanom prijemu koji je u Sarajevu upriličio kineski ambasador u BiH Đi Ping povodom 74 godine od osnivanja Narodne Republike Kine.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da Kina danas sve više postaje najvažniji finansijski i investicioni partner Srpske.

Predsjednik Dodik je istakao da uvažava Kinu i njene napore da u globalnim odnosima uspostavi novi multipolarni svijet koji je usmjeren na saradnju između država i naroda bez ugrožavanja njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i bez miješanja u unutrašnje stvari.

“Mi uvažavamo kinesku državu i narod, sva dostignuća koja je ostvario uz ogromno odricanje mnogih koji su našli u sebi sinergiju da naprave moćnu naciju i državu. To treba poštovati”, rekao je predsjednik Dodik uoči svečanog prijema.

Predsjednik Republike je naglasio da je Kina usmjerena ka tome da širi saradnju sa svim drugim državama bez ikakvih političkih uslovljavanja i predstavlja antipod onoga što je Zapad, gdje je svaka vrsta razgovora, pomoći, podrške ili kreditiranje ide sa političkim uslovljavanjem.

To se, kako je istakao predsjednik Dodik, sa kineske strane ne može vidjeti jer toga nema.

Predsjednik Republike je istakao i predan odnos i podršku projektima koje Republika Srpska radi sa Kinom kroz inicijativu “Pojas i put”, navodeći da je izgradnja Termoelektrane u Stanarima prvi projekat koji je realizovan u Republici Srpskoj u okviru te inicijative.

“Razgovaramo o mnogim pitanjima i Kina danas sve više postaje naš najvažniji finansijski i investicioni partner u svemu tome”, zaključio je predsjednik Republike Srpske.