Održan donatorski ručak za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru 

24/09/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas, u Mostaru,  donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve Svete Trojice.

Ovom prilikom, predsjednik Republike izjavio je da će vlast Republike Srpske obezbijediti najmanje tri miliona evra za završetak Saborne crkve.

“U idućoj godini ćemo okupiti sve javne institucije i rasporediti tu obavezu da crkva može na to da računa”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da je važno da se to završi što prije.

Predsjednik Srpske je istakao da se mora mnogo raditi na tome da se poboljša status Srba u Mostaru, koji sada nije dobar, te je naveo problem sa ravnopravnošću prilikom zapošljavanja.

“Sarađujemo sa gradskim i drugim vlastima na federalnom nivou, ali moramo da napravimo mnogo više”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da mu je drago da postoji interesovanje ljudi koji su otišli iz Mostara da se vrate, ali je i dodao da im se mora obezbijediti status koji je siguran, da imaju garanciju da mogu tu da žive, školuju djecu i da rade.

“Hram će biti jedna dobra garancija za sve to”, poručio je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da se Kancelarija Vlade Srpske nalazi u prostorijama Vladičanskog dvora, da je tu i Konzulat Srbije, poručivši da je to neki epicentar okupljanja svih nas, ne da bi provocirali druge.

Predsjednik Dodik je izrazio uvjerenje da ova crkva u Mostaru više nikada neće biti srušena i da će ostati vječni svjedok napora srpske zajednice koja je u teškim okolnostima uspjela da izdvoji znatna sredstva i održi ovakav odnos prema crkvi.

Donatorskom ručku, takođe, prisustvovali su Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, episkop diseldorfski i njemački Grigorije, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te mnogobrojni visoki zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, regiona, gradonačelnici i načelnici opština i drugi gosti.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja