Osveštan Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku

21/09/2023

Njegova svetost patrijarh srpskih Porfirije osveštao je danas Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, a kum je bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je velika čast biti kum Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice čija je gradnja poslije dugo godina završena.

„Poslije dugo godina uspjeli smo da završimo ovaj prekrasan hram koji zaslužuje grad Zvornik. Drago mi je što sam bio u prilici da pomognem izgradnju hrama“, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je istakao da je važno što je Republika Srpska pokazala sposobnost da u ovom vremenu odvoji ozbiljan novac da se izgradi ovaj hram.

Prema riječima predsjednika Republike Srpske, veliki broj okupljenog vjerujućeg naroda u Zvorniku pokazuje da je patrijarh srpski Porfirije voljen u narodu.

„Gdje god se pojavi, patrijarh nosi snagu vjere. Riječ je o o čovjeku velikog moralnog i ljudskog autoriteta kojeg voli naš narod“, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da danas nema boljeg ulaganja od onog u hramove i da Srpska nikada nije oklijevala da bude sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/, pogotovo kada su se gradili značajni objekti.

„Ovo je stražar, mjesto okupljanja, ko god ovdje prolazi zna gdje je, svako naše mjesto mora da ima naš hram da bi bilo duhovno snažno“, rekao je predsjednik Dodik obraćajući se okupljenim vjernicima.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da se ovim hramom, poslije 200 godina, može da ponosi ne samo grad nego svi, navodeći da je ponosan na činjenicu da je Republika Srpska mogla da u tome učestvuje.

Predsjednik Dodik je rekao da je zahvalan za inicijativu da se gradi hram jer danas nema bolje uloženog novca od onog u gradnju hramova, ocijenivši da je ovo značajan kulturni, politički i istorijski događaj.

„Davno smo kroz istoriju naučili da nije bilo SPC naš identitet bi bio lutajući, izgubljen, ne bi bili svjesni naše prošlosti, a ako nje nismo svjesni onda ne možemo da upravljamo sadašnjosti. Ako ne možemo da upravljamo ovim vremenom, onda sigurno nemamo nikakvu budućnost“, naveo je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je naglasio da je veoma ponosan što Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije često posjećuje Republiku Srpsku, koja je u cjelosti posvećena potpunoj saradnji i podršci Crkvi.

„U Republici Srpskoj živi pravoslavni narod, ali i drugi. Srpska i srpski narod žele slobodu za svakog čovjeka bez obzira ko je i šta je, ukoliko prihvata i želi da živi u miru, koji prihvata legitimitet i legalnost Srpske koja je za sve široka i svima daje slobode“, naglasio je predsjednik Dodik.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja