Sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH

06/09/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Predsjednik Dodik upoznao je ambasadora Kalabuhova o političkim temama važnim za Republiku Srpsku, te naglasio da Srpska nikada neće i ne može prihvatiti samozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita, niti njegovo nametanje bilo kakvih odluka, a pogotovo kada je riječ o otimanju imovine Republici Srpskoj.

Ambasador Rusije je podsjetio na principijelni stav Ruske Federacije da se Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom bez odgovarajuće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a, te da on nema nikakva ovlašćenja za vršenje bilo kakvih aktivnosti u BiH.

Ambasador Kalabuhov je ponovio da se Ruska Federacija zalaže za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz dijalog domaćih političara zasnovan na uzajamnom poštovanju dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik Srpske i ambasador Kalabuhov su konstatovali da je ključ uspjeha i budućnosti BiH u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te da bilo kakavo miješanje sa strane samo dovodi do nepotrebne destabilizacije.

Sagovornici su istakli opredijeljenost za razvoj saradnje Rusije i Republike Srpske, s ciljem ekonomskog, privrednog i svakog drugog prosperiteta na obostrano zadovoljstvo.