Obilježavanje 82. godišnjice od ustaškog zločina nad Srbima u Garavicama kod Bihaća

02/09/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas obilježavanju 82 godine od zločina nad Srbima u Garavicama kod Bihaća i rekao da je 15.000 Srba pobijeno jer su bili pravoslavne vjere, da su ih ubijale njihove komšije, muslimani i Hrvati, te poručio da je najveća osveta – sjećanje i postojanje Republike Srpske.

“Kasnije su ti isti postali važni predstavnici u bivšoj državi. Zbog toga je i zapušteno i oskrnavljeno spomen-obilježje”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike izjavio je da Garavice ne smiju nestati iz kolektivnog sjećanja srpskog naroda i ukazao na sraman odnos lokalnih i kantonalnih vlasti prema tom mjestu u Bihaću, što pokazuje zapušteno i oskrnavljeno spomen-obilježje koje podsjeća na pobijene Srbe u NDH prije 82 godine.

“Vidimo sraman odnos lokalnih i kantonalnih vlasti prema ovom mjestu, samo do prije nekoliko godina ovo je bila deponija i smetljište. Da mi ovdje ne dolazimo ne bi bilo ni pokošeno. To govori o njima, a ne o nama”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je rekao da je u Bihaću sproveden plan da se Srbi pobiju i rasele, a sada je namjera da srpski narod zaboravi na to stradanje.

Predsjednik Republike istakao je da su u bivšoj državi željeli sakriti stradanje Srba, te su na spomeniku pisali da je riječ o žrtvama fašizma, iako je isključivo riječ o srpskim žrtvama.

“Muškarci, žene i djeca su svedeni u kolonama da se zatre srpsko ime. Garavice ne smiju da nestanu iz kolektivnog sjećanja srpskog naroda. Postoji ideja da se snima film. To je najbolji čuvar priče o stradanju Srba na ovom prostoru”, naveo je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da je stravično stradanje i drugih naroda, kao što je u Srebrenici, gdje se, kako je naveo, dogodio masovni zločin.

“Postoji jedna paralela. Od toga se želi napraviti mit, a ovdje gdje je stradalo tri puta više ljudi to se pokušava staviti u zaborav. To nije pravedno. To se desilo u istom vijeku. Ne možete odvajati stradanja iz jednog kompletnog haosa prošlog vijeka”, naglasio je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske istakao je da je u Garavicama stradalo više Srba nego Bošnjaka u Srebrenici, ali da i to nije dovoljno da ovaj dan prođe bez provokacije.

“Danas su ovdje pojedini, koji sve snimaju i šalju na portale, da bi se mogli iživljavati. Danas u ovom mjestu Srba nema, i to dovoljno govori o namjerama prema Srbima”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike istakao je da u Garavicama nema predstavnika međunarodne zajednice, ali ni predstavnika lokalnih vlasti da iskažu poštovanje prema žrtvama.

“Pokušavamo da dobijemo saglasnost da nešto izgradimo ovdje, ali ne možemo. Ostaćemo posvećeni ovom mjestu i pokušaćemo sa našom Crkvom izgraditi spomen-kapelu sa imenima svih žrtava”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da će pokušati Garavice postaviti na najveći nivo kolektivnog sjećanja na stradanje i genocid koji je počinjen nad Srbima.

“Kako ovdje nije genocid, ni u Jasenovcu, a na drugim mjestima gdje vi mislite da jeste onda je bio. Ponosan sam na ove ljude koji ovdje dolaze. Iz godine u godinu dolazimo i pokazujemo da nismo spremni da odustanemo. Bićemo ovdje i naredne godine”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske istakao je da se o ovom zločinu nije znalo i nije se učilo u bivšoj državi.

“Tako je i u Brodu na Drini. I danas ima onih koji misle da je to tako trebalo. Nećemo više dozvoliti udarac na našu zemlju i na naša prava”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske ponovio je da granica u BiH postoji i da su jasne nadležnosti.

“Boli me kao pripadnika srpskog naroda što ovdje nema dostojanstvenog obilježja za stradale Srbe. Muslimani i Hrvati dostojanstveno obilježavaju stradanja. Uvijek će tako biti, a mi ćemo u Federaciji kako možemo”, poručio je predsjednik Dodik.