Sastanak sa delegacijom privrednog društva SHP „Celeks“

29/08/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je danas u Banjoj Luci delegaciju privrednog društva SHP „Celeks“, predvođenu vlasnikom Milanom Filom.

Delegacija SHP „Celeks“ upoznala je predsjednika Republike o nastaloj šteti uzrokovanoj požarom na objektu fabrike „Celeks“ u Banjaluci, istakavši da je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava i da požar nije uticao na proizvodni ciklus.

Predsjednik Republike izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja  i spremnost za svaku vrstu pomoći kako bi se šteta sanirala u što kraćem periodu, te proizvodni proces nesmetano odvijao.

Predsjednik Dodik još jednom je zahvalio vlasniku Filu na prepoznavanju Republike Srpske i Banjaluke kao važne destinacije za njegove poslovne aktivnosti i dodao da će institucije Srpske stimulisati privredno društvo SHP „Celeks“ da nastavi procese investiranja, modernizacije, te izgradnje novih pogona.

SHP „Celeks“ je primjer uspješne privatizacije kada je tvornicu preuzela slovačka SHP Grupa, najveća grupacija u proizvodnji higijenskih papira u jugoistočnoj Evropi. Do sada je u banjalučki SHP „Celeks“ investirano više desetina miliona KM, a ova kompanija trenutno zapošljava 300 radnika i jedan je od najvećih izvoznika u banjalučkoj regiji.