Održan bilateralni sastanak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom

20/08/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas, u Budimpešti, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, bilateralni sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da Srpska želi da sarađuje sa Mađarskom i da se ta saradnja odvija na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednik Dodik je rekao da su danas dogovorili, kako bi svi dogovoreni projekti i saradnja imali veći obim i novi format, da se formira zajednički savjet za praćenje tih politika kojim će rukovoditi on i premijer Orban.

Predsjednik Republike je pojasnio da će savjet biti obaviješten svaka tri mjeseca o razvoju ranijih dogovora.

“Obavezni će biti sastanci svakih šest mjeseci da bi se operativno vidjelo na koji način to sve ide”, naveo je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je izjavio da je premijer Orban upoznat o situaciji u BiH, da je razumije i da je konstatovano da je ona složena.

“Nama je važno da kod prijatelja imamo razumijevanje i mislim da ono postoji. Objektivno, oni osim tog razumijevanja ne mogu mnogo da učine, ali je veoma važno da znaju o čemu se ovdje radi”, dodao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je konstatovao da su na sastanku upoznali premijera Orbana o tome da u BiH neizabrani stranac nameće zakone, brani svoj ego i sujetu, brani svoju ličnost, a krši sve norme Ustava i Dejtonskog sporazuma.

“On je neizabrani stranac, a igra se igre moći u kojoj misli da iza njega oni što stoje mogu da nametnu političku volju da promijene zakon i zatvore svakoga ko ga ružno pogleda”, naveo je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je istakao da nikada nije bio uvjereniji da je na pravom mjestu i da vodi ispravnu politiku.

“Naravno, to se ne sviđa opoziciji, ali to nije moj problem”, rekao je predsjednik Srpske.