Obraćanje predsjednika Dodika na manifestaciji “Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske” za 2022. godinu

31/03/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se večeras u Banjaluci na manifestaciji “Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske” za 2022. godinu.

Predsjednik Dodik čestitao je Privrednoj komori Republike Srpske 30 godina postojanja, kao i nagrađenima koje je ohrabrio da nastave uz svu pomoć koju vlast Srpske može da pruži.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da je važno biti okupljen u okviru komorskog sistema, naglasivši da je Komora jedan od važnih socijalnih partnera.

Predsjednik Republike je izjavio da Republika Srpska u kontinuitetu ostvaruje dobre rezultate, da je pokazala da može da upravlja krizom kakva je bila pandemija, da sačuva proizvodnju i radnike.

“Pokazujemo sposobnost za ovo nestabilno globalno vrijeme, a orijentacija na povećanom izvozu je nešto najbolje”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je naglasio da je privreda Republike Srpske u prošloj godini ostvarila dobit veću od tri milijarde KM, čime se treba ponositi jer je to ostvareno u nestabilnim okolnostima, ali da govori da Republika ima vođstvo i menadžment koji može da odgovori.

Predsjednik Srpske je istakao da je u januaru pokrivenost uvoza izvozom bila 97,4 odsto, čime se treba ponositi, a želja je da ta pokrivenost pređe 100 odsto.

Predsjednik Republike je ukazao da Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od kako postoji, da je odgovornost prema zaposlenima vidljiva kroz povećanje plate, ali smatra i da ih treba povećati.

“Mislim da ćemo morati da sjednemo i rješenje tražiti u povećanju plata da zadržimo radnike i pokažemo im da se ovdje može raditi i zaraditi”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da nijedno od ovih preduzeća ne smije da ne osjeti podršku države, a resursi se vide u svemu, te ih ohrabrio da nastave zajedno, da pritiskaju vlast da na prvo mjesto stavi realni sektor i da obezbijedi stabilne političke uslove.

“U BiH je to gotovo nemoguće, ali u Republici Srpskoj to imamo”, zaključio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je izjavio da raspolaže uvjeravanjima da je kineska država odlučila da prihvati obveznice Republike Srpske kao instrumente garancije i finansiranja.

“Obično su svi usmjereni na Zapad, ali od prije dva dana raspolažemo uvjeravanjima da je kineska država i vlast odlučila da kao instrumente garancije i finansiranja prihvati obveznice Republike Srpske. Čak nam nude da izvode radove na izgradnji auto-puteva, a da mi emitujemo obveznice”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske  je dodao i da se pokušava izaći na kinesko tržište i stvoriti alternativa za sve. “Očigledno da naš izbor mora da bude i jedna i druga strana, mi ne možemo ostati zatvoreni”, naglasio je predsjednik Republike.

U okviru ove tradicionalne manifestacije priznanje je uručeno i predsjedniku Dodiku, koji je svojim nesebičnim radom i djelovanjem uticao na stvaranje Privredne komore Republike Srpske i podržavao njen rad kroz proteklih 30 godina.

Ovom prilikom, Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Stanari” proglašeno je za najuspješnije veliko privredno društvo u Republici Srpskoj. Drugo mjesto pripalo je kompaniji “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, treće preduzeću “Nora plast” Banjaluka.

Predstavnicima ovih preduzeća priznanja je uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.