Obilježavanje Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine

24/03/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Somboru obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da oni koji su počinili ovaj zločin moraju da shvate da srpski narod čine i živi i mrtvi, ali i oni koji će se roditi, i da je zato odgovornost prema onima koji će doći da se ova agresija nikada ne zaboravi.

Predsjednik Dodik je rekao da je cilj večerašnjeg okupljanja sjećanje, kao i to da se nikada ne zaboravi ono što su učinili zlotvori koji su naredili bombardovanje i ubijanje nedužnih ljudi.

“Okupljamo se ovdje zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je odlučio da se agresija nazove pravim imenom, a ne `Milosrdni anđeo`. Mi smo narod čiji su stradalnici nazivani kolateralnom štetom. Mi nismo kolateralna šteta. Nikad im, što se mene tiče, nećemo ni oprostiti, ni zaboraviti. Ne možemo da oprostimo zato što su bili bezdušni, zato što su do kraja išli da nas ponize”, poručio je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da je SR Jugoslavija izabrana za vježbalište zbog samo jedne organizacije, a to je NATO, te istakao da odgovorni za ovaj zločin nikada nisu odgovarali.

Predsjednik Srpske je naglasio da su nakon NATO agresije nudili kredite za obnovu svega što je porušeno, ali da srpski narod nije mogao da obnovi djecu i nevino stradale ljude.

“Ja im nikada neću vjerovati. Nikada im se neću klanjati, niti misliti da su dobri, oni nam donose samo zlo i ničega nema što je dobro”, poručio je predsjednik Dodik na obilježavanju pod motom “Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo”.  

Predsjednik Republike Srpske je rekao da je kada je pala prva bomba u Srbiji, u Somboru, ona eksplodirala u srcima svih Srba gdje god bili i da ne može da bude zaboravljena, a pojedinim zapadnim ambasadorima koji izjavljuju da Srbi to treba da prevaziđu, poručio je da se to neće desiti.

“Znamo da nemate savjesti, ali sam uvjeren da će vas u nekom trenutku vašeg života progoniti to što ste ubili Milicu Rakić i nedužnu djecu, da će doći da vam se ukažu upravo oni kojima ste oduzeli živote, a trebalo je da žive”, poručio je predsjednik Dodik.