Предсједница Републике Српске разговарала у Вашингтону са конгресменом у Представничком дому САД-а и представником УСАИД-а задуженим за Европу и Евроазију

26/06/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Вашингтону са конгресменом у Представничком дому Сједињених Америчких Држава Тедом Дојчем /Ted Deutch/ о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ.

На састанку је разговарано и о безбједносним изазовима у БиХ и региону, са посебним акцентом на актуелну мигрантску кризу, тероризам и повратак држављана БиХ са страних ратишта.

У разговору са конгресменом Дојчом, предсједница Цвијановић је истакла да су међусобно уважавање и поштовање дејтонског Устава основ функционисања БиХ, те да је захваљујући децентрализованој структури коју је успоставио Дејтон омогућено да држава функционише у миру.

Овом приликом предсједница Српске је истакла да неформирање легитимне власти кочи напредак БиХ на њеном европском путу и онемогућује реализацију пројеката, који су важни за унапређење животног стандарда грађана оба ентитета.

Током разговора, предсједница Цвијановић упознала је саговорника о плановима за изградњу Меморијалног комплекса Доња Градина, те истакла ће овај значајан пројекат заједнички реализовати Република Српска и Србија.

Предсједница Републике Српске, у оквиру посјете САД-у, разговарала је и са представником УСАИД-а задуженим за Европу и Евроазију, Александром Соколовским /Alexander Sokolowski/.

На састанку је разговарано о унапређењу досадашње сарадње у циљу економског развоја и запошљавања кроз привлачење домаћих и страних инвеститора.

Овом приликом, предсједница Цвијановић је истакла да су институције Републике Српске посвећене даљем провођењу економско – социјалних реформи, те побољшању привредног амбијента, као и животног стандарда свих грађана.