Предсједник Републике Српске разговарао са предсједником Србије

14/04/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем.

Предсједник Републике рекао је након састанка да је фокус данашњег разговора био на пројектима изградње аеродрома у Требињу, ХЕ „Бук Бијела“ и ауто-пута Рача-Бијељина.

„Разговарали смо о одржавању даље пажње на пројектима аеродрома у Требињу, ХЕ Бук Бијела и градње и завршетка трасе ауто-пута од Раче до Бијељине, као и како координирати активности да се у слично вријеме отвори дионица Kузмин-Рача и Рача-Бијељина“, рекао је предсједник Додик и захвалио предсједнику Вучићу што, поред изразите активности, увијек нађе простора и времена да се састану и разговарају, да сагледају готовост одређених пројеката и да се крећу даље.

Предсједник Републике Српске рекао је да је на састанку у Београду упознао предсједника Србије са унутрашњим проблемима који су веома тешки на нивоу БиХ јер је ситуација потпуно бременита сталним захтјевима да се разграде уставни и дејтонски положај Српске.

„Упознао сам га да су кулминирали игнорантним, циничним и безобразним захтјевима да се сада имовина постави као проблем на нивоу БиХ како би они рјешавали ту имовину“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је рекао да је пренио предсједнику Србије размишљања Српске уколико се буде инсистирало на томе и уколико се то не ријеши, али не на начин да се то питање стави испод тепиха и чека нека будућа времена или блокадом коју су они направили везано за имовину, јер због тога Српска није у могућности да разговара са инвеститорима, а доведене су у питање чак и концесије које су до сада несумњиво даване у свакој прилици.

„Све што желимо јесте да се поштује Устав БиХ“, рекао је предсједник Додик.

Став који је предсједник Вучић изнио је, навео је предсједник Српске, рационалан и реалан, а то је поштовање Дејтонског споразума, БиХ и њене цјеловитости, али и поштовање права Републици Српској које је признато у том истом документу и дато у самом Уставу.

„Ми у Српској цијенимо да ангажман једног дијела западне међународне заједнице и политичког Сарајева води ка томе да се деградира још више уставни положај Републике Српске и да смо ми дошли до тренутка у коме не можемо то питање да одлажемо“, рекао је предсједник Додик и додао да је одбрана и реакција Српске на све то, о чему се најозбиљније размишља, да буде донесена одлука о самосталности и отцјепљењу Републике Српске, уколико се буду и даље проблематизовала питања у вези са имовином и остала која су дата Уставом БиХ.

„Ми ништа не тражимо осим тога што је ријешено Уставом и Дејтонским споразумом.
Морамо да побјегнемо из сфере играња разних дипломата и квазидипломата у Сарајеву који испуњавају само жеље муслиманског Сарајева у настојању да деградирају позицију Српске“, рекао је предсједник Републике Српске.

Kада је ријеч о НАТО-у, предсједник Додик је рекао да Српска прати став Србије у том погледу и он је веома јасан – неутралност и неприкључивање било ком војном блоку.

„Али, нисмо за то да нас подмуклим активностима и преварантским процесима доведу у позицију да једног дана схватимо да смо доведени у питање да морамо нешто да прихватимо“, рекао је предсједник Додик.

Дакле, додао је предсједник Српске, са НАТО-ом може сарадња.

„Ми смо то сада обуставили док не дефинишемо нашу позицију, али никакво чланство у НАТО не долази у обзир. Све су то питања која су веома тешка на нивоу БиХ“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике сматра да је предсједник Србије разумио веома јасно поруку и Србија, као гарант Дејтонског споразума, мора да води рачуна о свим детаљима који су важни управо за очување тог споразума, па и самим тиме Републике Српске.

Предсједник Додик изјавио је да ће заједничка сједница влада Србије и Републике Српске на којој ће бити разматрано питање изградње два меморијална центра посвећена Јасеновцу у Београду и Доњој Градини бити одржана у Бањалуци.

Предсједник Додик је након састанка са предсједником Вучићем у Београду рекао да је термин одржавање сједнице техничко питање, да остаје да се владе договоре о томе и да ће она услиједити у наредне двије седмице.

Предсједник Српске је истакао да је дуго на власти и да није било године ни гарнитуре на власти у Србији, а да он није инсистирао да се гради тако нешто.

„Једино са предсједником Вучићем имамо то разумијевање да коначно почнемо да радимо и ми ћемо ту одлуку донијети“, рекао је предсједник Републике Српске .