Предсједник Републикe разговарао са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом

18/07/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом. 

Предсједник Републике изјавио је да је улога Српске православне цркве веома важна на овим просторима, јер чува идентитет и окупља народ.

Овом приликом, разговарано је и о могућностима развијања заједничког програма власти и цркве о изградњи вртића у оквиру православних објеката.

„На тај начин би могли да развијамо димензију коју Црква има, а то је образовање у смислу најврједнијих националних вриједности за српски народ“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је истакао да је веома важно задржати вјеронауку у школама без обзира на одређене тенденције да се то питање регулише на другачији начин.

„Остаћемо привржени томе да вјеронаука остане у школама“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да је са владиком Јефремом разговарао о пројектима који су у току у Епархији бањалучкој, попут руско-српског храма у Бањалуци чију изградњу помаже Република Српска.

„Поносан сам на чињеницу да смо протеклих година успјели изградити и обновити више од 300 православних објеката у овој епархији. У овом тренутку се гради више од десет цркава“, нагласио је  предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је истакао да би у августу  Епархију бањалучку требало да посјети и Његова светост патријарх српски господин Порфирије и да ће то бити прилика да се поново разговара о овим темама.