Предсједник Додик учествовао на 11. сусрету високих представника за питање безбједности у Москви

24/05/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у обраћању на 11. сусрету високих представника за питање безбједности у Москви да је БиХ након рата постала експеримент и колонија, без уважавања историје и међународног права.

„Послије рата, БиХ је постала експеримент Запада који већ 30 година неоколонијално намеће законе и управља БиХ, како раније, тако и данас путем нелегитимног странца“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да је српски народ био прва жртва хегемонистичког процеса западних фактора и НАТО-а.

„Прва НАТО агресија изведена је на Републику Српску, а потом и на Србију, па на остале земље“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Српске је рекао да су ширење НАТО-а на Исток, те обојене револуције САД и савезника највећи безбједносни изазови након Хладног рата.

„Најбољи примјер једне такве револуције је обојена револуција у Украјини“, изјавио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да је данас цјелокупна међународна политика у убрзаној динамици и да се мултиполарни поредак успоставља са новим структурама моћи.

„Нови изазов је буђење идеологије нацизма и фашизма као оружја против Русије. Угрожена је европска енергетска безбједност јер је Европа и даље зависна од руских енергената“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је указао у обраћању да је данас геополитички положај Републике Српске веома тежак јер се врши велики притисак како би се БиХ придружила НАТО-у.

„Ми заговарамо политику неутралности и остајемо принципијелни по том питању“, поручио је предсједник Додик.

На међународном скупу о безбједности у Москви, на којем учествују представници из више од 100 земаља свијета, видео-линком обратио се предсједник Руске Федерације Владимир Путин.