Обраћање предсједника Републике на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и  његовом највећем стратишту Доњoj Градини

23/04/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обратио се данас на централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и  његовом највећем стратишту Доњoj Градини.

Предсједник Републике Српске рекао је да је ово мјесто јасеновачке тишине која све окупља и постаје саставни дио душе и тијела српског народа.

„Та тишина нас овдје окупља, сваки дан морамо да се присјетимо страдања наших предака на овом мјесту и оне дјеце која су везана у џакове са мачкама и бацана у Саву и умирала у страшним мукама“, истакао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је подсјетио да су усташе у НДХ убиле више стотина хиљада људи и да су сви ти злочини били дио плана који је трајао дуго, а који је подразумијевао да се Срби униште на овом простору.

„Срби су највећи страдалници не само прошлог вијека, него и сукоба током распада бивше Југославије“, изјавио је предсједник Српске и додао да се Србима не дозвољава да саберу све губитке српског народа.

Предсједник Републике је нагласио да је српски народ јединствен и у страдању, да то показује и данашње присуство у Доњој Градини и предсједника Србије Александра Вучића.

„Једног дана ћемо бити једна држава и нико нас неће спријечити у томе, јер то је наше право и наша историја“, поручио је предсједник Додик.

Говорећи о дугогодишњем плану уништавања српског народа, предсједник Републике је рекао да страдање Срба не почиње овдје него са Проклетија, гдје су српски народ Албанци гурали у амбисе.

„Те колоне које памтимо, зар су различите од оних које је направила `Олуја` и отјерала Србе са простора Крајине, зар је другачије то што су неки бачени у јаме Пребиловаца и они који су бачени крајем деведесетих година у јаме Казана“, навео је предсједник Српске.

Предсједник Додик је запитао да ли су различити логори овдје у Јасеновцу и Градини и они у Сарајеву, у Тарчину и многим другим мјестима у којима су били заточени и убијани Срби исто само зато што су били Срби.

Предсједник Републике је поручио да ће се до краја живота борити за слободу сваког српског дјетета гдје год се налазило, јер се само у слободи може развити као слободан човјек.

„Срби не могу да живе без слободе и без државе. Држава је кључна ријеч наше слободе и зато ми желимо да кажемо јасно да није никаква илузија, нити је коме пријетња да Република Српска искаже своју вољу, народну вољу за формирање своје државе, јер не можемо да живимо у БиХ која нас овако стишће и угрожава наше слободе“, истакао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је навео да су Србима 1914. или 1941. године отимали имовину тако што су слали овдје тенкове и стварали режиме којима су отимали српске домове и убијали Србе.

„Данас опет хоће да нам одузму имовину, да нам кажу да нисмо своји на своме, да нисмо држава, да не можемо да управљамо и да нисмо достојни тога“, додао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је рекао да се не може оспоравати чињеница да је на овом мјесту убијено 500.000 Срба, да је то записано и у Јад Вашему и многим другим књигама.

Предсједник Додик је поручио да се злочин у Сребреници не може изједначити са Јасеновцем, истичући да представници западних држава неће да кажу да је у Јасеновцу почињен геноцид над Србима, али да су српемни да употријебе све што могу, од НАТО бомби и свега што имају, да оправдају своја недјела која су чинили на овим просторима деведесетих година растурајући Југославију.

Предсједник Републике је поновио да у Сребреници није био геноцид, него злочин за који су појединачно одговарали и требали да одговарају они који су их чинили.

Предсједник Српске истакао је да Србима не могу прикачити етикету геноцидног народа и указао да српски народ има право на слободу.

„Прошли вијек је био вијек страдања Срба, а овај је вијек њиховог уједињавања“, рекао је предсједник Додик.

Према ријечима предсједника Републике, идеја да се Република Српска формира и прогласи државом и уједни са Србијом мора да буде власништво сваког човјека у Српској без обзира на пријетње.

„Овдје се ради о нама, ми не правимо државу на туђој територији, не бранимо своју слободу на туђој територији, ово је наша држава, наша слобода и наша имовина“, изјавио је предсједник Српске.

Предсједник Додик је нагласио да српски народ хоће да живи у миру и да ће направити Републику Српску државом у миру, никаквим сукобима, нити ратом.

Предсједник Републике је рекао да је увјерен да уколико Српска у наредним годинама не буде самостална држава да Срби на овом простору неће моћи да егзистирају.

„Нема слободе без државе и зато хоћемо државу. Не желимо ништа лоше Бошњацима и Хрватима. Али им кажем, пустите нас на миру, не можемо заједно“, поновио је предсједник Српске.

Предсједник Додик је додао да Срби, Бошњаци и Хрвати морају да живе сложно једни крај других, јер очигледно не могу заједно.

„Никакав рат, ни позив на рат, а позив на право да. Нека живи Србија, нека живи Република Српска и српски народ, нека живи вјечно памћење на све страдале Србе које су други побили овдје и на другим мјестима“, поручио је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да је ово обиљежавање у организацији влада Српске и Србије, а потекло је од иницијативе предсједника Републике Србије Александра Вучића.