Честитка поводом 9. маја – Данa побједе над фашизмом

08/05/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је свим грађанима Републике Српске 9. мај, Дан побједе над фашизмом, истичући да је то један од значајнијих датума у историји човјечанства и симбол храбрости и непокорености српског народа који је увијек био на правој страни историје.

„9. маја 1945. године завршен највећи ратни сукоб у историји човјечанства величанственом побједом савезничких снага против фашистичких сила, и постављен темељ за стварање бољег, хуманијег и праведнијег свијета.

Поносни и храбри српски народ био је дио побједничке антифашистичке борбе заједно са европским, руским и америчким савезницима и предводник антифашистичке борбе у бившој Југославији.

Наша дужност је да их никада не заборавимо и да их се сјећамо са посебним пијететом, јер су то храбри Срби који нису жалили своје животе у борби против највећег зла – фашизма.

Република Српска данас са поносом његује тековине антифашистичке борбе и остаје трајно опредијељена вриједностима одлучне борбе за слободу и равноправност.

У борби за слободу и опстанак српски народ је и у Првом и у Другом свјетском рату, као и у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском поднио огромне жртве које нас обавезују да његујемо културу сјећања на нашу славну историју.

Задатак свих нас, потомака оних који су увијек били на правој страни историје, јесте да наставимо њиховим путем, да његујемо праве вриједности, да увијек будемо дио бољег и праведнијег дијела свијета и преносимо нашим будућим покољењима истину о ослободилачким борбама.

Данас смо, нажалост, суочени са покушајима разних мешетара, домаћих и страних, да релативизују злочине и изједначе жртве и злочинце.

Српски народ то никада не смије допустити, већ се мора истином супроставити тим повампиреним идејама лажи, мржње и нетелоранције.

Република Српска с поносом обиљежава важне историјске датуме, па тако и 9. мај, и остаје трајно посвећена слободарским идејама и цивилизацијским вриједностима, очувању мира и стабилности и стварању боље и праведније будућности за све њене народе“, наводи се у честитки предсједника Републике Српске.