Састанак са амбасадором Руске Федерације у БиХ

08/02/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањој Луци са амбасадором Руске Федерације у БиХ Игором Калабуховим о актуелним политичким и економским темама у Републици Српској, БиХ и региону.

Предсједник Додик информисао је амбасадора Калабухова о формирању власти на нивоу БиХ,  изразивши очекивање  да ће сагласност заједничког нивоа о рјешавању и деблокади многих, важних стратешких пројеката, између осталих и градњи гасовода,  бити ријешени у скоријој будућности.

Када је у питању увођење санкција Русији, предсједник Републике рекао је да Српска чврсто стоји при својим ставовима и да се у том свјетлу мора поштовати њена уставна позиција.

Овом приликом, саговорници су се сложили да је приоритет сачувати стабилност и мир, као и очување Дејтонског споразума  као основног уговора за функционисање БиХ.

Током састанка истакнуто је опредјељење за  развој културних веза два братска народа и значај даљег унапређења односа Републике Српске и Русије, с циљем свеукупног и обостраног политичког, економског и привредног раста и просперитета.