Саопштење за јавност предсједника Републике Српске

24/03/2023

Саопштење за јавност предсједника Републике Српске Милорада Додика

„У НАТО-вом најновијем годишњем извјештају, поред реалног истицања сарадње НАТО савеза са Босном и Херцеговином у оквиру Програма реформи и даље се износе ставови који одражавају погледе супротно Програму реформи. Аутори извјештаја, чији је потписник генерални секретар Савеза Јенс Столтенберг, истичу да је Босна и Херцеговина „једина земља која учествује у Акционом плану за чланство (МАП) у НАТО“ и да „Босна и Херцеговина тежи придруживању Алијанси“.

Изношењем оваквих ставова који представљају једнострани поглед Савеза и изражавају тежње политичког Сарајева и Федерације игноришу историјске чињенице бомбардовања српског народа и сврставања на једну страну у сукобима у бившој Југославији, а против Срба, показују да Савез наставља са својом једностраном политиком и презентује само њима одговарајуће оцјене и користи термине који јасно не одређују њихову позицију.

Босна и Херцеговина није у Акционом плану за чланство јер није никада доставила никакав Годишњи национални програм (АНП) већ је доставила Програм реформи који не прејудицира чланство у Савезу већ искључиво сарадњу и нема јединствене политичке тежње у Босни и Херцеговини ка придруживању Савезу.

Крајње је тенденциозно и недобронамјерно игнорисање ставова Републике Српске без чије сагласности нема ни чланства у Савезу као и непоштовање става Републике Српске о неутралности у сукобима било какве врсте.

Овакво понашање Савеза може да води ка преиспитивању учешћа Републике Српске у реформским процесима дефинисаним Програмом реформи и повлачењем истог“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.