Саопштење за јавност потпредсједника Прањића

24/03/2023

Допредсједник Републике Српске уз реда хрватског народа др. Давор Прањић састао се с монс. Фрањом Комарицом, бискупом бањолучким у просторијама бискупије у Бањој Луци. На састанку су назочили монс. Ивица Божиновић и влч. Илија Келић.

Разговор који су водили понајприје је био везан за прилике хрватског народа на подручју Бањолучке бискупије, али и за пројекте од велике важности за католичку заједницу.

„Упознат са ситуацијом кроз сусрете са жупницима жупа које припадају овој бискупији и на концу с бискупом, увјерен сам да ћемо добром комуникацијом и координираним дјеловањем осигурати опстанак и останак Хрвата на овом подручју те помоћи у очувању жупних заједница, а све на корист опћег добра.“, казао је допредсједник.

Тијеком сусрета дотакли су се питања потпоре црквених организација те помоћи у раду Каритаса бискупије Бања Лука, с чијим је потребама и потешкоћама допредсједник недавно упознат. Разговарали су, такођер, о рјешавању питања финанцијске природе Католичког школског центра у Бањој Луци, опремању информатичког кабинета који је неопходан за модерно одвијање наставе те реновирању унутрашњости ове установе од изнимне важности за образовање наше дјеце – будућности ове земље. Већ сада се ради на моделима којима ће се осигурати све што је потребно како би овај школски центар наставио функционирати у најбољем свјетлу, што му и приличи.

Мотивирајуће су ријечи бискупа који је у разговору нагласио да заједничким снагама можемо пуно више. „Нисмо клонули духом, али смо помало уморни од нагомиланих проблема, но сигуран сам да ће Ваша младост донијети нову снагу у нашу заједницу.“, рекао је.

„Мој циљ је да то тако и буде. Нека нам рад и труд донесу добар плод, нову наду и ново свјетло које ће горјети за наше вриједне људе, нашу земљу, наш дом.“, закључио је допредсједник.