Прес конференција предсједника Републике Српске и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ

11/04/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић одржали су данас у Палати Републике конференцију за новинаре.

Предсједник Републике Српске изјавио је да Српска није финансијски угрожена, да финансира све своје обавезе, те да је задуженост испод стандарда који прописује ЕУ.

Предсједник Републике је напоменуо да је Српска правећи ауто-путеве и друге пројекте узимала међународна финансијска средства, додајући да је до 2007. године била изопштена из донаторских и међународних кредитних средстава.

„Странци то нису дали, зато су све дали у Федерацији БиХ. Од четири и нешто милијарде донација које су дате овдје, више од три и по милијарде дато је ФБиХ, а Републици Српској тек нешто што се морало. Већина општина у Српској била је проглашена црном рупом или тачком, тако да нису могле да учествују у финансирању“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је констатовао да је данас буџет Републике Српске 5,4 милијарде КМ, а да је у времену када је обављао функцију предсједника Владе Српске износио 280 милиона КМ.

„У Републици Српској је, у међувремену, изграђено много. Готово сви болнички објекти у Српској су завршени и почињемо изградњу нове болнице у Требињу“, додао је предсједник Републике, те потврдио да ће се наставити реконструкција и изградња домова здравља.

Предсједник Додик је истакао да је Република Српска изградила 120 километара ауто-пута, санирала школе, рехабилитовала Олимпијски центар, те подигла значај сваког града у Српској.

„Република Српска је способна и спремна да извршава све своје обавезе и она ће то чинити. Српска има значајно задуженост испод стандарда које прописује Европа, а то је 60 одсто домаћег производа. Рекао сам да је јавни дуг 34 одсто, а укупан дуг 41 одсто“, прецизирао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је напоменуо да је Република Српска повећавала пензије, плате и социјална давања.

Поред тога, предсједник Додик је рекао да се Српска креће са потенцијалом који има, као и да има најнижу стопу задужености икада.

„Она је сада 31 или 32 одсто, што се тиче јавног дуга, а што се тиче укупног дуга то је око 41 одсто. Српска има најмањи проценат јавног дуга у региону, није презадужена и има стабилан кредитни рејтинг Б++, што нам омогућава да се на неким финансијским тржиштима појављујемо за наше програме и потребе за финансијама“, навео је предсједник Републике.

Предсједник Српске нагласио је да са српским чланом и предсједавајућом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић конференцијом у Бањалуци изражава државно и политичко јединство по питањима важним за Републику Српску.

Предсједник Републике Српске изјавио је да Српска није дозволила да се у органима БиХ донесе одлука о увођењу санкција Русији.

„Српска је она која није дозволила да се донесе одлука о признању Косова једнако као што није дозволила да се ни на једном мјесту у БиХ, у органима предвиђеним за то, донесе било која одлука о увођењу санкција према Русији у овом времену“, поновио је предсједник Додик.

Предсједник Републике изјавио је да Српска не жели да уђе у НАТО савез и обуставиће све активности сарадње са том алијансом.

„Од замјеника министра у Савјету министара и министара у Влади Српске до свих оперативаца на тим питањима, закључно са комисијом у којој сједи један број Срба коју је именовао Савјет министара. У том погледу ми ћемо прекинути да радимо“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је истакао да Република Српска не жели да се сврстава ни на једну страну.

„Ми желимо бити субјект који овдје одлучује о нашим стварима. Ја не одлучујем о стварима о Великој Британији и Америци, а не желим ни да они овдје одлучују“, додао је предсједник Републике.

Предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић најавила је да би већ почетком љета све труднице у Републици Српској могле имати приступ пренаталним тестовима, јер се ушло у завршну фазу ове иницијативе.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је изјавила да се од првобитне идеје да могућност тестирања имају труднице старије од 35 година и оне које имају одређене индикације дошло до идеје да пренатални тестови буду омогућени свим трудницама, без обзира на године и индикације.

„Дошло се до фазе када се може расписати јавни позив за избор референтне институције која би радила тестове, а узорци ће бити узимани у Универзитетском клиничком центру Републике Српске“, потврдила је предсједавајућа Предсједништва БиХ.