Предсједница Републике Српске присуствовала 57. “Кочићевом збору”

28/08/2022

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је у мјесту Стричићи на Мањачи  57. “Кочићевом збору”. 

Предсједница Републике Српске истакла је,  у обраћању на свечаној академији, да је мало књижевника чије је књижевно дјело толико сагласно животу и личној судбини, као што је то било код Петра Кочића, који је био много више од књижевника и приповједача.

Предсједница Републике је навела да је Кочић истовремено био аутенични народни трибун, борац за слободу и правду, човјек свога краја и рода, како га је описивао велики Иво Андрић.

„Писао је и говорио из срца и душе свог народа, за чију слободу се бескомпромисно борио не штедећи сопствену. Прогањан је, хапшен и затваран због свог оштрог пера којим је дрмао темеље окупационе власти у тадашњој БиХ. Није пристајао на компромисе, нити прихватао окупационе управнике под изговором политичке реалности. Није се додворавао Бењамину Калају, иако је био свјестан силе која је иза њега стајала“, подсјетила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је додала да је Кочић био спреман да поднесе жртву у борби за слободу свог народа без обзира на цијену и посљедице које су за њега биле фаталне.

„Умро је млад, не дочекавши 40. рођендан, нити слободу своје отаџбине. За себе је пред сам крај живота говорио ‘у ропству се родих, у ропству живјех, у ропству и умријех’. Али, слободарски пламен који су запалили великани попут Кочића одржао се кроз генерације и уткан је у темеље Републике Српске“, рекла је предсједница Републике.

И зато ни данас, указала је предсједница Српске, немамо право на изговоре у одбрани наше Републике и муком стечене слободе.

„Немамо право да ћутимо, док неки нови Калај непозван и ничим изазван најављује ревизију историје у нашим школама. Немамо право да нијемо посматрамо процес развлашћивања Републике Српске, одузимање наше имовине и Уставом загарантованих права“, поручила је предсједница Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је навела да и данас, као и у Кочићево доба, желе да нас убиједе да овдје живе људи који нису зрели за демократију и самостално управљање, већ да нам је и у 21. вијеку неопходан политички старатељ из иностранства.

„Дужни смо да се супроставимо таквом, подцјењивачком односу према нашем народу који је слободу платио најскупљом могућом цијеном. И није спорна наша опредијељеност да храбро корачамо у будућност, заједно са другима у БиХ. Мир је наш императив, јер као народ добро знамо колико су погубне било какве алтернативе. Али, на том путу ни по коју цијену нисмо спремни да заборавимо нашу прошлост и одрекнемо се Републике Српске“, истакла је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је истакла да је садашња генерација која предводи Републику Српску иза себе оставила велика дјела, што значи развој и напредак Српске.

„То јесте био наш циљ. Градили смо путеве, школе, болнице за добробит наших грађана“, рекла је предсједница Републике и нагласила да је Република Српска једини гарант нашег опстанка и то није никаква политичка флоскула, већ историјски утемељена чињеница.

„Увјерена сам да би Кочић био поносан на нашу и на своју Републику Српску, у коју је уткао своје бесмртно насљеђе. И зато ће његова дјела живјети вјечно, баш као и наша отаџбина! Живјела слобода, живјела Република Српска!“, рекла је предсједница Републике Српске.