Предсједница Републике Српске присуствовала обиљежавању 27. јула – Дана устанка против фашизма

27/07/2022

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Бањалуци  обиљежавању 27. јула – Дана устанка против фашизма. 

Након што је положила вијенац на споменик палим Крајишницима у Другом свјетском рату на Бањ брду, предсједница Цвијановић је нагласила да се са поносом сјећамо храбрих устаника и славне антифашистичке прошлости, на чијим се идеалима и вриједностима темељи и Република Српска. 

„Јулски устанак 1941. био је одраз најсвјетлијих слободарских тежњи, али и борбе за голи опстанак српског народа којем је била угрожена биолошка егзистенција у границама НДХ. У околностима масовних ликвидација и стравичног геноцидног терора, борба за слободу била је уједно и одсудна битка за живот и опстанак“, рекла је предсједница Републике. 

Према ријечима предсједнице Српске, управо зато ријеч слобода у српском језику има непроцјењиво значење, јер је њено одсуство, по правилу, подразумијевало масовна страдања и егзодусе. 

„Па чак и онда када је цијена те слободе била стравично висока, нисмо калкулисали и чекали исход рата, већ смо од почетка храбро стајали на правој страни историје, насупрот мрачним идеологијама зла и зато ћемо увијек са поносом истицати да припадамо народу који је имао два антифашистичка покрета отпора у окупираној Европи“, нагласила је предсједница Републике Српске. 

Предсједница Републике је истакла да је то огроман симболички и морални капитал српског народа који нико не може ни одузети, ни оспорити. 

„Иронија је, а и срамота да нам данас лекције о погрешним и правим странама историје држе они који су најмање позвани да то чине или они који би нам ревидирали историјске уџбенике и мијењали школске програме. Наша опредијељеност је да градимо разумијевање и бољу будућност са свима с којима живимо“, рекла је предсједница Цвијановић. 

Предсједница Републике Српске је навела да то ни у ком случају не подразумијева спремност да се отворе врата грубом историјском ревизионизму, поготово не у нашим школама. 

„Желимо слободу и бољи живот за генерације које долазе. Наша политика је политика мира. Борба за очување уставног капацитета Републике Српске је наше трајно опредјељење. Желимо добре односе са свим народима у БиХ, али се нећемо одрећи наших уставних права и наше имовине“, истакла је предсједница Српске. 

Предсједница Републике је указала и да се нећемо одрећи ни слободарских и антифашистичких традиција утканих у темеље Републике Српске, нити жртвовати слободу за било које лажно обећање или пријетњу, као што је нису жртвовали ни они којих се данас са поносом сјећамо.