Предсједница Републике Српске присуствовала концерту КУД-а „Табан“

05/10/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је вечерас у Културном центру „Мом“ у Будимпешти концерту КУД-а „Табан“.

Предсједница Републике Српске у обраћању, на почетку концерта, је изразила задовољство што је, у угодној и пријатељској атмосфери, на концерту овог КУД-а које на простору Мађарске његује српски фолклор, чува српску традицију и национални идентитет.

Предсједница Републике рекла је да је увијек лијепо видјети људе окупљене око заједничких вриједности, традиције и културе и нагласила да мала, али сложна српска заједница у Мађарској може да послужи као свијетао примјер.

„Од настанка те 1994. године па до данас, кроз ансамбл „Табан“ прошло је много наших људи, првенствено младих, који су уз игру и пјесму упознали матицу, земљу својих предака, и са њом се трајно и нераскидиво повезали“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике је нагласила да се у Будимпешти најбоље огледа значај добро организованих националних институција у процесу очувања идентитета једног народа.

„Данас сам имала прилику да посјетим Српску школу и увјерим се у посвећеност и преданост руководства и наставног кадра ове образовне институције, коју похађа и 20 ученика из Републике Српске. У процесу нашег националног окупљања, незаобилазно је важна и улога Српске православне цркве, у чијем сигурном крилу се наши сународници окупљају овдје, као и у свим другим поднебљима широм планете“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је истакла да Срби који овдје живе представљају мост разумијевања и добре сарадње Мађарске с једне, те Србије и Републике Српске с друге стране.

„Желим да истакнем да су односи Мађарске и Српске веома добри и да постоји обострана опредијељеност ка даљем унапређењу. О томе, између осталог, свједоче и наше посјете овој земљи које су све интензивније, а увјерена сам да ће их у наредном периоду бити још више“, рекла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Српске је навела да истовремено жели и да сарадња овдашњих српских установа и удружења са Републиком Српском буде још снажнија.

„Желим да знате да у нама и нашим институцијама увијек имате ослонац и братску подршку. Позивам вас да посјетите Републику Српску, упознате њене љепоте и знаменитости, као и људе који ће вас дочекати срдачно, онако како се дочекују драги гости, пријатељи и браћа“, нагласила је предсједница Републике.