Обраћање предсједника Додика на манифестацији „Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске“ за 2022. годину

31/03/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обратио се вечерас у Бањалуци на манифестацији „Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске“ за 2022. годину.

Предсједник Додик честитао је Привредној комори Републике Српске 30 година постојања, као и награђенима које је охрабрио да наставе уз сву помоћ коју власт Српске може да пружи.

Предсједник Републике Српске је рекао да је важно бити окупљен у оквиру коморског система, нагласивши да је Kомора један од важних социјалних партнера.

Предсједник Републике је изјавио да Република Српска у континуитету остварује добре резултате, да је показала да може да управља кризом каква је била пандемија, да сачува производњу и раднике.

„Показујемо способност за ово нестабилно глобално вријеме, а оријентација на повећаном извозу је нешто најбоље“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је нагласио да је привреда Републике Српске у прошлој години остварила добит већу од три милијарде KМ, чиме се треба поносити јер је то остварено у нестабилним околностима, али да говори да Република има вођство и менаџмент који може да одговори.

Предсједник Српске је истакао да је у јануару покривеност увоза извозом била 97,4 одсто, чиме се треба поносити, а жеља је да та покривеност пређе 100 одсто.

Предсједник Републике је указао да Српска данас има највећи број запослених од како постоји, да је одговорност према запосленима видљива кроз повећање плате, али сматра и да их треба повећати.

„Мислим да ћемо морати да сједнемо и рјешење тражити у повећању плата да задржимо раднике и покажемо им да се овдје може радити и зарадити“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је истакао да ниједно од ових предузећа не смије да не осјети подршку државе, а ресурси се виде у свему, те их охрабрио да наставе заједно, да притискају власт да на прво мјесто стави реални сектор и да обезбиједи стабилне политичке услове.

„У БиХ је то готово немогуће, али у Републици Српској то имамо“, закључио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је изјавио да располаже увјеравањима да је кинеска држава одлучила да прихвати обвезнице Републике Српске као инструменте гаранције и финансирања.

„Обично су сви усмјерени на Запад, али од прије два дана располажемо увјеравањима да је кинеска држава и власт одлучила да као инструменте гаранције и финансирања прихвати обвезнице Републике Српске. Чак нам нуде да изводе радове на изградњи ауто-путева, а да ми емитујемо обвезнице“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске  је додао и да се покушава изаћи на кинеско тржиште и створити алтернатива за све. „Очигледно да наш избор мора да буде и једна и друга страна, ми не можемо остати затворени“, нагласио је предсједник Републике.

У оквиру ове традиционалне манифестације признање је уручено и предсједнику Додику, који је својим несебичним радом и дјеловањем утицао на стварање Привредне коморе Републике Српске и подржавао њен рад кроз протеклих 30 година.

Овом приликом, Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ „Станари“ проглашено је за најуспјешније велико привредно друштво у Републици Српској. Друго мјесто припало је компанији „Млијекопродукт“ из Kозарске Дубице, треће предузећу „Нора пласт“ Бањалука.

Представницима ових предузећа признања је уручио предсједник Републике Српске Милорад Додик.