Обиљежена 81 година од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац

05/02/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас обиљежавању 81 године од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац.

„У једном дану убијено је више од 2.000 људи и то без и једног испаљеног метка. Међу њима је било и 551 дијете из основне школе и потребно је да ово обиљежавање подигнемо на већи ниво“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да су тог дана Срби били оковани снијегом и опкољени усташама, да нису имали шансу да преживе, јер усташе нису имале милости и убијале су сваког Србина без обзира да ли је дијете, жена, старац…

„Окупљамо се сваке године не само да се присјетимо него и да памтимо овај злочин који је један од најмонструознијих, једнако тако како је за Србе била и НДХ која је имала само један циљ – да Србе побије, прекрсти или расели“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је напоменуо да никада није довољно садржаја и обиљежавања којима се одаје почаст страдалима.

Предсједник Српске је подсјетио да комунистички режим није дозвољавао да се обиљежи годишњица страдања Срба, али да су потомци направили споменик гдје се данас окупљају у завјету да чувају српски народ и Републику Српску.

Предсједник Додик поручио је да Република Српска није случај, већ историјски завјет српског народа и слободна држава која апсолутно мора да опстане, јер је једини частан одговор на страдање Срба које се десило прије 81 годину у бањалучком насељу Дракулић и околним селима.

„Ниједног тренутка ми који руководимо Републиком Српском, а и они који дођу послије нас, не смијемо више да дозволимо да се посије заблуда српском народу да може да живи у друштву на принципима братства и јединства. У том друштву они који су чинили злочине само су се припремали да то поново учине и то је било деведесетих година“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је додао да не може да опрости овај стравичан злочин, јер је увјерен да има оних који би, да им се пружи прилика, поновили злочин из фебруара 1942. године.

„Ово се не може опростити, али то не значи да узмемо пушку и убијамо, већ значи да не смијемо дозволити да нам се ово поново деси“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је поновио да је због тога важна слобода српског народа и Република Српска.

„Зато, увијек када овде дођемо морамо се изнова завјетовати Републици Српској. Она је закашњела правда за те страдале, закашњела јер је давно требала да постоји овдје као одраз слободе српског народа“, рекао је предсједник Српске.

„Никога не дирамо, не вјерујемо у БиХ која је и створена да корак по корак преузме Републику Српску и да она буде бесмислена. Зато је наша борба данас искључиво борба за те вриједности Републике“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је напоменуо да је српски народ кроз вијекове, потицан слободом, подизао буне против разних окупатора и да је сваку своју слободу крваво бранио, због чега је ријеч слобода историјски најважнија ријеч српског народа.

„Не смијемо да се обрукамо пред онима који су своје животе дали за нашу слободу“, рекао је предсједник Републике Српске.