Обиљежавање Дана Републике Српске у Србији и годишњице проглашења првог Устава Републике Српске

28/02/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је вечерас у Београду свечаном пријему поводом 9. јануара Дана Републике Српске и 28. фебруара дана када је усвојен први Устав Републике Српске.

Предсједник Републике изјавио је да је 9. јануар – Дан Републике један од најважнијих датума у Српској и да тај датум не може да оде из историје српског народа.

„Овај народ је сву своју историју формирао на истини и не можемо да помијерамо те датуме“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је рекао да је поносан што је учествовао у стварању Републике Српске 9. јануара 1992. године, а указао је на значај усвајања њеног устава који су написали најумнији људи српског народа из тог периода.

Предсједник Додик је навео како се српском народу упорно намеће клетва „дабогда се сам забавио“, али да су Срби ту, све године и деценије, увјерени да слободе и опстака нема без државе.

Да је то тако идите да видите шта се дешава са Србима, од Словеније гдје немају статус националне мањине, Хрватске, Федерације БиХ, Црне Горе, рекао је предсједник Републике и додао да српски народ не зна да се бави реваншизмом.

Предсједник Српске је истакао да је Kосово и Метохија важна тачка српске историје и да се не смије дозволити да буде изгубљено.

Предсједник Додик је навео да ниједан српски политичар не смије да посије заблуду Србима да је могућ живот у братству и јединству.

„Република Српска је упућена миру, имамо Србију и Републику Српску и то треба да бранимо, нама не треба рат, ми ћемо политиком доћи до својих права“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је напоменуо да на простору БиХ данас влада мир, али да мржња увијек тиња, мада му се чини да Срби немају снаге да мрзе.

„Ми не желимо БиХ у којој је угрожен Дејтон, Устав, то није БиХ на коју смо пристали“, рекао је предсједник Додик и истакао снажан српски идентитет.

Предсједник Републике је рекао да ће бити још много борби, европске вриједности ће навалити и тражити оно што нам не припада, што треба да разгради причу о идентитету, али сматра да Србија и Српска имају снагу да обране тај идентитет.

„Српска је прихватила да се креће путем ка ЕУ, али није да иде у НАТО. Нећемо никада заборавити да нас је НАТО бомбардовао. Република Српска има политичку снагу, мислим да смо се добро позиционирали у БиХ, не могу ништа без нас да одлучују“, истакао је предсједник Српске.

Предсједник Додик је навео да је у тако несређеној земљи спријечен било какав развој.

„БиХ када би остала седам дана без америчког или британског амбасадора не би постојала, живи само зато што они имају вољу да нас тероришу својим захтјевима“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је додао да од Српске сваки дан покушавају да одузму неке надлежности, па би тако остала само празна љуштура.

„То смо зауставили. Наша политика је политика мира. Ми не кријемо да желимо већи степен аутономије. Не кријемо да се у БиХ не осјећамо добро, нити желимо да другим народима наметнемо своје мишљење“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике је додао да са Србијом и њеним предсједником Александром Вучићем заједно обиљежавају празнике, на шта је поносан као и на заједнички празник 15. септембар – Дан српског јединства.

„Ми желимо јаку Србију, али то нико осим нас у БиХ не жели“, нагласио је предсједник Српске и напоменуо да у Србе не треба да дирају.

Овом приликом, предсједник Додик уручио је орден Републике Српске на ленти Његовој светости патријарху српском Порфирију, а орден части са златним зрацима познатом српском и свјетском ендокринологу докторки Светлани Вујовић.