Говор предсједнице Републике Српске на прослави Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука

28/06/2022

Говор предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић на прослави Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука:

Ваша преосвештенства,

Цијењено свештенство,

Уважени српски члану Предсједништва БиХ,

Предсједниче Владе Републике Српске,

Предсједавајући Савјета министара,

Уважени начелниче генералштаба Србије,

Поштовани посланици, министри, замјеници министара, градоначелници и начелници,

Уважени борци Војске Републике Српске и припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука,

Представници удружења проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата,

Поштовани грађани,

Увијек је лијепо бити овдје у Гомионици, а посебно овако великим и значајним поводом.

И данас смо, као и много пута до сада,  сабрани и окупљени да бисмо обиљежили важан датум у нашој историји, који је саставни и неотуђиви дио нашег идентитета, а чији је највјернији чувар била и остала управо Српска православна црква.

Мало је датума у нашој богатој и бурној историји који се својом величином, значајем и симболиком могу поредити са Видовданом.

Од Косова до данас, много је важних битака, историјских прекретница и судбоносних догађаја везано за Видовдан. Због тога овај дан има не само религијску, већ и огромну националну, завјетну и симболичку вриједност.

И није случајно што је баш овај празник изабран за крсну славу Војске Републике Српске. Видовдан је симбол наше вијековне борбе за слободу, а одраз те слободе данас је управо Република Српска која је одбрањена захваљујући нашој славној војсци.

Њену традицију данас достојно баштини Трећи пјешадијски Република Српска пук, а двоглави орао на њиховим униформама свједочи и подсјећа да Војска Републике Српске није отишла у историју. Од самог оснивања, она је била и остала народна војска, која ће увијек живјети са својим народом и у свима нама.

Обиљежавајући данашњи празник, дужни смо да се с посебним поштовањем присјетимо свих наших бораца, који су на олтар слободе, у темеље Републике Српске, положили оно највриједније што су имали.

Да није било њих, овај велики празник данас бисмо обиљежавали у тишини, или у туђини, али засигурно не овако величанствено, поносно и слободно.

Да није било њих и њихових сабораца, од којих су многи данас овдје са нама, не бисмо имали Републику Српску, наше институције и уставне надлежности.

Зато данас немамо право да од њих одустанемо, да се предамо и поклекнемо пред притисцима и уцјенама.

Наша уставна права сувише су скупо плаћена да бисмо пристали на процес развлашћивања  Републике Српске.

Опредијељени смо ка миру и стабилности, и одлучни да се свим правним и политичким средствима, боримо за њен опстанак и развој.

И то је заједничка дужност свих нас, без обзира на страначку припадност, на идеолошке или било које друге разлике.

Онда када смо били јединствени, били смо спремни на величанствене подвиге. Наша разједињеност око суштинских националних тема увијек је подстицај за оне који Републици Српској не желе добро и томе, нажалост, свакодневно свједочимо.

Зато су слога и јединство, а никако не једноумље, наше најважније вриједности, наша прва и посљедња историјска лекција.

То је суштина Видовдана, мјера наше националне зрелости и одлучности да опстанемо као политичка заједница која има свој глас, став, интегритет и достојанство.

Желимо дијалог са свима у БиХ и непрестано позивамо на разговор, јер је то једини начин да уредимо односе по мјери свих.

Али, постоје и оне ствари које за нас никада не могу бити предмет преговора, нити компромиса. То је Република Српска, са свим својим институцијама, територијом и уставним правима, одбрањена животима најбољих међу нама.

Свим борцима Војске Републике Српске и припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука честитам крсну славу – Видовдан!

Живјела Република Српска!