Говор предсједнице Републике Српске на отварању Другог међународног конгреса ХИСПА под називом “Свеобухватни приступ у заштити срца и крвних судова – постковид ера”

01/04/2022

Говор предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић на отварању Другог међународног конгреса ХИСПА под називом “Свеобухватни приступ у заштити срца и крвних судова – постковид ера”:

Уважени министри у Влади Републике Српске и Србије,

Директори здравствених установа,

Поштовани организатори и учесници конгреса,

Драги гости,

Почаствована сам позивом да присуствујем овом значајном скупу. Преко 700 учесника из региона, Европе и свијета свједоче о озбиљности самог конгреса, као и о уложеном труду организатора на којем вам овом приликом честитам.

И као што су наши љекари и здравствени радници увијек били уз грађане, тако је и дужност институција да подрже овакве манифестације, јер само заједнички можемо радити на унапређењу нашег здравственог система.

Желим да изразим захвалност и подршку вашем раду, активизму и напорима које улажете у циљу заштите здравља нашег становништва.

Претходне двије године су, у том погледу, биле нарочито тешке. Највећи терет пандемије вируса корона пао је на леђа здравствених радника који су се даноноћно борили против опаког, невидљивог непријатеља. На томе им, као друштво и заједница, одајемо посебно признање и захвалност.

Иако је пандемија ковида била тема број један на планетарном нивоу, многа постојећа обољења и даље су узимала свој данак.

Кардиоваскуларне болести још увијек су један од водећих, ако не и најчешћи узрочник смртности код нас и у свијету. Утолико је значај оваквих скупова већи, у контексту размјене знања и искустава о превенцији, савременој дијагностици и лијечењу болести срца.

Посљедњих година и деценија, медицина је теоријски и практично напредовала вртоглавом брзином. Наш циљ је да одржимо корак са савременим трендовима, како у погледу набавке модерне опреме, тако и у домену образовања и усавршавања кадрова.

У претходном периоду урадили смо много на том плану. У посљедњих десетак година, изградили смо, опремили и реконструисали неколико регионалних болница широм Републике Српске. До краја године очекујемо изградњу нове болнице у Добоју која ће бити једна од најсавременијих у региону.

Посебна пажња усмјерена је и на усавршавање наших медицинских радника. Успостављени су значајни контакти са релевантним здравственим установама у свијету, у оквиру којих наши кадрови стичу специфична знања и искуства, која потом примјењују у нашим болницама.

Заједнички смо урадили доста тога, али свјесни смо да је много посла тек пред нама. Задатак институција је да здравственом систему обезбиједи најбоље могуће услове за функционисање и то је трајни процес који захтијева посвећеност и континуирана улагања.

На самом крају, желим да изразим задовољство што сам вечерас са вама. Срећна сам што су Бијељина и Република Српска домаћини овако значајног скупа. Увјерена сам да ће дискусије бити конструктивне, а закључци самог конгреса корисни и примјењиви у пракси. Желим вам срећан и успјешан рад!

Са великим задовољством, проглашавам отвореним Други међународни конгрес кардиолога, у организацији удружења ХИСПА. Хвала!