Svečano otvoren Međunarodni sajam privrede „Banjaluka EKSPO 2024“

03/04/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Banja Luci svečanom otvaranju Međunarodnog sajma privrede „Banjaluka EKSPO 2024“.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je danas veliki izazov baviti se realnim sektorom, jer se cijeli svijet nalazi u haosu i problemima zbog recesije, te istakao da će vlasti Srpske osmisliti kako da pomognu domaćim privrednicima da prevaziđu probleme i održe poslovanje.

“U podređenom smo položaju kada je riječ o privredi EU i moramo se osloniti na sopstvene snage”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je ukazao da je ovaj sajam prilika za razmjenu iskustava, ali i ostvarivanje novih kontakata kako bi se došlo do cilja svakog privrednika, a to je razvoj.

Predsjednik Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja izlagača okupljenih u Banjaluci, te najavio da će podržati organizaciju ovog sajma i naredne godine.

“Banjaluka je danas mnogo jača nego u prethodnom periodu i iz dana u dan pokazuje da je spremna da se razvija, ali i bude mjesto razgovora i dogovora na regionalnom nivou i šire. Ostaćemo posvećeni ovakvom privrednom okupljanju s ciljem da budemo društvo otvoreno za nove ideje, kao i da stvorimo okruženje povoljno za nove investicije”, poručio je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je konstatovao da su sajmovi, kao što je ovaj, prilika da se čuju ideje i zahtjevi privrednika, te za okretanje savremenim tokovima privredne saradnje, što će ljudima omogućiti normalan i kvalitetan život.

Predsjednik Dodik je podsjetio da će u petak, 5. aprila, biti održan Ekonomski forum sa delegacijom iz Mađarske.

“To govori da je vlast Srpske spremna da razgovara, ali i da preduzima aktivnosti na dovođenju potencijalnih investitora”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja