Sastanak sa izvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za BiH

29/09/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas sa izvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za BiH Žoltom Nemetom i Aleksandrom Nikoloskim.

Predsjednik Republike Srpske upoznao je sagovornike sa političkom situacijom u Srpskoj i BiH, kao i o različitim mehanizmima pritisaka na Republiku Srpsku i pokušajima njene delegitimizacije.

Predsjednik Dodik naglasio je da je Republika Srpska, uprkos brojnim pritiscima i opstrukcijama za njen napredak, institucionalno stabilna, da ima pozitivne makroekonomske pokazatelje i da je sposobna da odbrani svaki svoj interes.

Predsjednik Republike ponovio je jasan stav da Srpska odbacuje svaku vrstu djelovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer ga Savjet bezbjednosti UN nije potvrdio kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da Šmit, predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je puno uvažavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne pozicije entiteta i konstitutivnih naroda u BiH pretpostavka boljeg razumijevanja i efikasnog funkcionisanja institucija na svim nivoima vlasti.