Predsjednik Srpske prisustvovao sastanku o mogućnostima i načinima saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj

09/02/2024


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Banjoj Luci sastanku o mogućnostima i načinima saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da je Republika Srpska održala finansijsku stabilnost i da čini sve da je dodatno ojača.
“Kada je riječ o Saudijskom fondu, ranije su odobreni projekti i ne želimo da propustimo nove mogućnosti”, rekao je predsjednik Dodik nakon sastanka sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, ministrima i gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima javnih preduzeća, predstavnicima institucija i ustanova, na kojem su predstavljene mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.

Predsjednik Republike najavio je posjetu predstavnika institucija vlasti Srpske lokalnim zajednicama u naredna dva mjeseca.

Predsjednik Dodik naglasio je da će najviše rukovodstvo Srpske obići sve gradove i opštine kako bi se podstakli važni projekti, te da se ostvari potrebna koordinacija.

Prema njegovim riječima, najbolji način da se Srpska ojača su investicije, te da se ovih dana priprema za otvaranje nekoliko važnih fabrika koje su urađene u prethodnom vremenu, o čemu će javnost biti upoznata.

“Želimo da se u svakoj opštini organizuje tim mladih ljudi, sposobnih da brzo reaguju na bilo kakvu otvorenu mogućnost”, istakao je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su aktivnostima koje je sprovela srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović otvorena politička vrata kada je riječ o Saudijskom fondu.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da su dokaz toga ranije odobreni projekti i mogućnosti koje Srpska ne želi da propusti.

“Riječ je o sredstvima koja su najpovoljnija i ne možete ih naći, pogotovo danas u nestabilnom svijetu. Kamata, grejs-periodi i dužina kredita su uvijek važni, a mislimo da ovo što nam nude i što možemo da angažujemo iz Saudijske Arabije je nešto što je trenutno najpovoljnije”, ocijenio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je da EU u naredne četiri godine Balkanu nudi šest milijardi evra, od čega BiH oko milijardu.

“U najpovoljnijim okolnostima da BiH to povuče, Republici Srpskoj bi moglo da pripadne oko 300 miliona”, pojasnio je predsjednik Dodik, navodeći da je od tih sredstava 20 odsto ili nešto više grant, a ostalo su kreditna sredstva evropskih banaka i fondova.

Predsjednik Republike Srpske smatra da je ono što Evropa traži za taj aranžman preskupo za Srpsku, imajući u vidu da traže mnoge stvari koje Srpska ne može da uradi.

Prema riječima predsjednika Srpske, jedna od tih stvari je da se u okviru vrtića, osnovnih i srednjih škola i fakulteta uvedu obrazovni standardi koje Evropa forsira, a Srpska nije spremna na to.

“Oni to znaju. Mi u naše škole ne možemo da ubacimo te vrijednosti LGBT i ostalih stvari koje gledamo po Evropi i ne znamo kako će to sve izgledati, ali u svakom slučaju, želimo i ovim skupom da pokažemo da postoje i drugi izvori koji su veoma kredibilni i danas veoma dostupni”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja