Predsjednik Republike Srpske uputio pisma predsjedniku i premijeru Izraela

04/05/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pisma predsjedniku Izraela Isaku Hercogu i premijeru Izraela Benjaminuu Netanjahuu , izrazivši im iskreno i najdublje saučešće, poštovanje i saosjećanje povodom obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust Jom Hašoa, koji će se obilježiti 5. maja 2024. godine, kao izraelski dan komemoracije za šest miliona Jevreja koje su u Holokaustu ubili nacistička Njemačka i njeni saradnici, kao i za jevrejski otpor u tom periodu.

„Nevine žrtve Holokausta, ali i heroji Izraela, nikada ne smiju biti zaboravljeni. Kada sam imao priliku da posjetim Planinu sećanja i Memorijalni centar mučenika i heroja Holokausta, osjetio sam svetu energiju koja prožima svakoga bez obzira na porijeklo. Jer biti u blizini mjesta neizmjerne tuge, vječnog vapaja, bola koji seže do nebesa, zahtijeva snagu i poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i djece. Na površinu ispliva milion pitanja „zašto“ i svako je bez odgovora. Posjetio sam i Aušvic.

Holokaust je najstrašnija mrlja na licu Evrope, koju moramo zauvijek pamtiti s poštovanjem, ali i osujetiti svaki pokušaj ponovnog buđenja zlih sila, bilo gdje i prema bilo kome. Samo tako će nam sjećanje biti potpuno, a naša borba smislen i plemenit cilj!

Nažalost, mi vidimo odraze svojih patnji kroz patnje Vašeg naroda, u mnogim aspektima i na mnogo nivoa. U fizičkim i emocionalnim stradanjima praćenim genocidom nad skoro dva miliona Srba u 20. vijeku i skoro 30.000 u građanskom ratu u BiH od 1992. do 1995. godine. Širom regiona Zapadnog Balkana zajedno smo stradali, u koncentracionim logorima, u našim domovima, na ulicama gradova u kojima smo zajedno živjeli i radili.

Koristim ovu priliku da Vas pozovem da prisustvuje našoj komemoraciji koja će se održati 12. maja 2024. godine u Donjoj Gradini. Tog dana, Republika Srpska će na komemoraciji odati počast dušama zajedničkog stradanja i pogubljenja 700.000 Srba, ali i Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac”, navedeno je u pismima predsjednika Republike Srpske.