Predsjednik Republike Srpske prisustvovao međunarodnoj konferenciji „Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma“

09/12/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se danas na međunarodnoj konferenciji „Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma“, održanoj u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, u Banjaluci.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je samostalnost Srpske jedini odgovor na unitarizaciju i centralizaciju BiH.

Predsjednik Dodik je naveo da zahtjev za jačanje unitarne BiH dovodi do raseljavanja Srba i da je jedini odgovor na to i na centralizaciju BiH samostalnost Republike Srpske.

Predsjednik Republike zahvalio je učesnicima za jačanje uvjerenja da Republika Srpska nastavi politiku koju vodi.

“Međunarodna zajednica nije samo onaj dio koji se pojavljajuje u BiH i pokušava da govori nasiljem. Republika Srpska je najbolje pokazala kako se odupire rigidnim politikama u BiH”, istakao je predsjednik Dodik i dodao da se s ciljem centralizacije i dominacije jednog naroda forsira priča da je u BiH više od 50 odsto muslimana što znači uvođenje šerijatske države za šta se zalagao i Alija Izetbegović.

“Na ovakve stvari Zapad ne reaguje kao i na činjenicu da u BiH postoje paradžemati i džamije u kojima se okupljaju radikalni islamisti”, rekao je predsjednik Dodik i ponovio da se treba vratiti slovu Dejtona a ukoliko to nije moguće Srpska treba da bude samostalna.

Predsjednik Republike je izrazio nadu da će evropski izbori dati snagu evropskoj alternativi što bi bilo značajno u postojećim okolnostima.

Predsjednik Dodik je ponovio da je sloboda ključna riječ za srpski narod, a da mnogi žele da je oduzmu, tako je i u slučaju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji dio Zapada smatra prelaznim rješenjem.

Predsjednik Republike je upitao čemu sve to i šta je cilj, odnosno da li je to unitarna BiH u kojoj bi se Srbi odrekli identiteta?

Srpska to nikada neće prihvatiti, rekao je predsjednik Dodik, i naglasio da ovdje žive Srbi koji govore srpski jezikom, ali da to nisu “bosanski Srbi”.

“Situacija je sljedeća da sada nema bosanskih muslimana nego Bošnjaci koje prihvata Evropa, a nas uprkos svemu žele nazivati bosanskim Srbima“, rekao je predsjednik Dodik i podsjetio da se revizionizmom pokušala nametnuti kolektivna krivica Srbima za stradanja u posljednjem ratu s ciljem njihove satanizacije.

“Nažalost, i briselska struktura prihvata zahtjeve muslimana za unitarizaciju BiH, ali mi to nikada nećemo dozvoliti”, kategoričan je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da je Evropa u zastoju, da nema lidere ni energente. “Želimo stabilnu Evropu, ali ne njeno podaništvo SAD”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da je Njemačka isključivo na bošnjačkoj strani u BiH jer je mnogo muslimana koncentrisano i u toj zemlji i zato se dolazi sa pričom o disciplinovanju Republike Srpske, pa su poslali i čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik iako nigdje nije potvrđen.

Prema riječima predsjednika Republike, zato Republika nikada neće prihvatiti centralizaciju BiH, a jedini ispravan odgovor jeste samostalnost Srpske.

“Zašto bi bila ispravna priča o centralizaciji BiH, a ne bi o nezavisnosti Republike Srpske ako se zna da su prava za samoopredjeljenje naroda garantovana međunarodnim konvencijama”, upitao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naglasio da je sve manje Hrvata u BiH jer se sve više protive priči o centralizaciji.

“Srbi nemaju ambiciju niti žele sukob ali će političkim sredstvima čuvati suverenitet Republike Srpske”, rekao je predsjednik Dodik i ponovio sa stranci i muslimani u Ustavnom sudu BiH konstantno glasaju protiv Srpske što dovoljno govori o svemu.

Predsjednik Republike Srpske je u svom obraćanju ocijenio da BiH nikada nije bila podjeljenija.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja