Predsjednik Republike Srpske i predsjednik Vlade Mađarske održali konferenciju za medije

05/04/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Banjaluci sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom konferenciju za novinare na kojoj je naglasio da je posjeta zvaničnika Mađarske važan dan za Srpsku, jer slavi dolazak prijatelja koji žele da sarađuju.

“Postigli smo danas osnovni dogovor da utičemo na naše saradnike da se češće sastaju. Iza nas ostaje veoma uspješna saradnja u oblasti poljoprivrede, realizaciji projekata u oblasti energetike i infrastrukture”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike istakao je da Srpska i Mađarska razvijaju projekte i u oblasti obrazovanja i da će ove godine na fakultetima u Srpskoj biti organizovano izučavanje mađarskog jezika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće dozvoliti da izgubi svoju imovinu i, ukoliko bude donesena odluka o njenom oduzimanju, Srpska će istog trenutka donijeti odluku o nezavisnom statusu.

“Želim ovo pred vama da kažem, jer treba da znate da nam žele oteti imovinu. Ovo je jedina mjera u kojoj možemo da očuvamo naš subjektivitet. Bilo kakva odluka o imovini je za nas neprihvatljiva zato što je ovo pitanje riješeno”, rekao je predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su zvaničnici u BiH često suočeni da dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata neki međunarodni centri, kao što je američka administracija, razvale za 24 časa i zato se upada u nove probleme.

“Molim samo da nam Evropa omogući lokalni dogovor. Srpska želi da sačuva autonomiju i ne želi da se kreće prema EU, ako će gubiti autonomiju. Želi samo uravnotežen odnos i dogovor u BiH ne nametnut od bilo koga, što jeste garancija za Evropu da može da primi jedan prostor u svoje okvire”, kaže predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je ponovio da Srpska ne može da prihvati nametanja stranaca i njihovo ponašanje.

“Uvjereni smo da je ovo što je uradio nelegalni Kristijan Šmit udar, ne samo na nas nego i na Evropu i evropski proces i da neko ne želi stabilnost”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je ponovio da Srpska ne želi da sruši Ustav BiH i ne traži ništa što je njime dato BiH, nego da Srpskoj ostane ono što joj pripada.

“Ovo je legitiman politički zahtjev i ne može biti degradirajući i napadnut od bilo koga”, smatra predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da Srpska i Mađarska treba da razmjenjuju iskustva u svim segmentima, među kojima su turizam i sport.

“Radujem se današnjem Privrednom forumu. Bez napora koji je premijer uložio ovo bi bilo teško organizovano”, dodao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da Srpska cijeni napore mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove zemlje da bude osiguran pravedan i miran svijet.

“Hvala vam za napor koji ste učinili da BiH, a time i Republika Srpska bude prepoznata kao ona koja dobija pregovarački status. Hvala vam za prepoznavanje problema koje ovdje imamo. Jednako kao što ste maloprije rekli, tako smo i mi vjerovali da pregovarački status znači prepuštanje procesa pridruživanja domaćim snagama, odnosno kada treba da prestane uticaj stranaca”, naveo je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da svijet koji nije stabilan traži lidere.

“Vidimo da Evropa ima deficit liderstva i da vaše prisustvo vraća povjerenje da je moguće da se dobiju lideri koji mogu da nose značajne procese. U tome je naša nada prema vama i politikama koje vodite. Nastavićemo da sarađujemo na najbolji način i zahvalan sam premijeru Orbanu i mađarskoj delegaciji za dolazak u Srpsku“, zaključio je predsjednik Dodik.

Fotografija: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja