Održana promocija projekta Fondacije “Vizuelni arhiv srpskog stradanja”

14/12/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske promociji projekta Fondacije „Vizuelni arhiv srpskog stradanja“.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je srpski narod najveći stradalnik u prošlom vijeku na prostoru bivše Jugoslavije, te da je izuzetno značajno vizuelno arhiviranje ovog stradanja za generacije koje dolaze.

“Kao predsjednik Republike odlučio sam da podržim Fondaciju `Vizuelni arhiv srpskog stradanja` i sigurno je da će biti obezbijeđeno sve što je neophodno kako bi modernim tehnologijama bilo dokumentovano srpsko stradanje”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da su stradali i drugi narodi na prostoru bivše Jugoslavije, ali da su Srbi najveći stradalnici.

“Stradanje srpskog naroda u prošlom vijeku se ne može porediti sa stradnjem bilo kog naroda na prostoru bivše Jugoslavije, zato moramo učiniti sve da to ne bude zaboravljeno”, naveo je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je izjavio da se i danas može vidjeti težak položaj Srba u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije.

“Potrebno je samo da se vidi kako žive Srbi u Sloveniji, Hrvatskoj, gd‌je ih skoro i nema, u Federaciji BiH, na Kosmetu. To su sve primjeri naše golgote i stradanja”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike naveo je kao primjer i stradanje Srba u Garavicama kod Bihaća u Drugom svjetskom ratu, ali i ostala stratišta – Jasenovac, Pag, Prebilovci.

“Ako samo uzmemo Garavice, vid‌jeće se da je nakon zvjerskog i masovnog ubijanja Srba struktura stanovništva u potpunosti promijenjena. Danas u Bihaću živi samo 26 Srba”, izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je podsjetio da dio međunarodne zajednice ne uzima u obzir ove podatke i uporno pokušava reviziju posljednjeg rata u BiH. Predsjednik Srpske je zaključio da zbog svega toga moraju biti podržani projekti kao što je ovaj, ali i potomci i porodice stradalih.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja