Održana centralna svečanost povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske

10/05/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Banjaluci centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je Srpska 12. maja prije 32 godine donijela istorijski zakon o formiranju Vojske Srpske, a da danas ne pristaje na bilo kakve ponude kojima bi izgubila ono za šta su ginuli njeni slavni borci.

“Ponosan sam na pripadnike Vojske Republike Srpske, kao heroje koji su sve dali za Srpsku. To obavezuje nas koji još možemo da damo sve za Srpsku”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je rekao da je Vojska Republike Srpske vodila odbrambeni rat, da su Srbi uvijek vodili računa o svojoj i slobodi drugih, te da je tako i danas.

“Danas moramo pokazati da smo spremni da obezbijedimo slobodu za svakog pripadnika svakog naroda u Srpskoj”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je podsjetio da su 9. januara 1992. godine srpski poslanici donijeli odluku o formiranju Republike Srpske i da je to dan mira, kada se političkim sredstvima brani narod.

“Tada je Srpska imala namjeru da bude nezavisna, ali okolnosti su dovele do stradanja srpskog naroda i došao je mirovni proces. Srpska je pristala pod pritiskom da zajedno sa Federacijom stvori BiH i zato u Ustavu piše da je čine Srpska i Federacija BiH”, naveo je predsjednik Dodik i dodao da je Srpska u BiH unijela dio svog suvereniteta.

Predsjednik Srpske rekao je da se Republika Srpska sjeća civilnih žrtava i nastradalih boraca u proteklom ratu, a da se danas bori za svoja stečena prava.

Predsjednik Dodik je naveo da se Dejtonski mirovni sporazum stalno narušava s ciljem demontiranja Srpske i stvaranja unitarne BiH, da su i dalje prisutni Nijemci i lažni visoki predstavnik sa namjerom da vladaju teritorijom i imovinom, te ostvare svoje interese.

“Republika Srpska je sve to preživjela, kao i njen narod. Često razmišljam o snazi Srpske koja u tako nepovoljnom okruženju egzistira zahvaljujući slobodi i ljubavi srpskog naroda prema njoj. Bez Republike Srpske nema slobode”, istakao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da je BiH održiva samo u slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da se čini da to danas nije moguće zbog toga što stranci nameću svoje interese i drugi koncept.

“Gospodo pripadnici Trećeg puka, hvala vam što čuvate našu tradiciju i običaje i budite nasljednici vojnika Vojske Republike Srpske da naš narod računa na vas i dalje. Vojska Srpske tako gradi mir i garantuje ga svojim prisustvom”, naglasio je predsjednik Dodik, koji je pripadnike Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka pozdravio tradicionalnim pozdravom “Pomoz` Bog, junaci!”, uz njihov otpozdrav “Bog ti pomog`o!”.

Predsjednik Srpske je rekao da Republika Srpska danas ima prijatelje i da nema želju za bilo kakvim sukobom, ali da ostaje trajno nezadovoljna činjenicom da ostaje u BiH.

“Zahvaljujem Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću koji su uporni u razvijanju najboljih odnosa jer je riječ o jednom interesu i narodu i to je u okviru međunarodnog sporazuma”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

“Za mene je Republika Srpska zavjetna i trajna i ono gdje se svako vraća i to su omogućili pripadnici Vojske Republike Srpske. Srpski narod i njegova sloboda su naš zavjet. Neka žive Republika Srpska i Srbija i sloboda!”, poručio je predsjednik Dodik.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja