Održan sastanak sa delegacijom Narodne Republike Kine u Istočnom Sarajevu

16/04/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković održali su večeras sastanak, u Istočnom Sarajevu, sa delegacijom Narodne Republike Kine.

Na večerašnjem sastanku razgovarano je između ostalog i o prioritetima vezanim za privrednu saradnju.

Predsjednik Republike je naveo da Republika Srpska može da sarađuje sa Kinezima u svakoj sferi djelatnosti jer su pokazali kako se rade projekti.

„Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Republika Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnicu i koja će krajem ovog mjeseca biti stavljena u funkciju” izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Republika Srpska prva koja je u jugoistočnoj Evropi uradila Termoelektranu Stanari i istakao ponos što je to pominjao i predsjednik Narodne Republike Kine Si Đi Ping.

Predsjednik Republike je istakao da Srpska ima veoma dobru saradnju sa Republikom Kinom, ali i mnogo problema koji dolaze sa Zapada, gdje smatraju da mnoge projekte koje Republika Srpska vodi treba zaustaviti.

“Mi od toga ne odustajemo”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Dodik je naglasio da u Federaciji BiH gotovo da nema nijedan projekat koji se realizuje sa kineskim kompanijama, a Republika Srpska drži desetak projekata i razmišlja o novim.

Predsjednik Republike je napomenuo da sve što predstavnici Srpske rade, rade uz dobru volju i prijateljstvo koje imaju sa Narodnom Republikom Kinom i njenim vlastima.

“Razgovarano je i u čemu mi možemo da podržimo politiku jedne Kine i politiku koju forsiraju vezano za regionalni i globalni put”, rekao je predsjednik Srpske.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja