Održan sastanak predsjednika Srpske sa francuskim senatorima u Parizu

10/04/2024

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Parizu sa francuskim senatorima.

Predsjednik Republike Srpske informisao je francuske senatore da Nijemac Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

„Mi ćemo to učiniti. Ono što je važno, mi smo danas razgovarali sa ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su željeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati sa drugim faktorima. Mi smo iznijeli svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane sa intervencionizmom i da se stranci povuku“, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da je senatore informisao o stanju u Srpskoj i BiH, ali i na Balkanu, dodajući da je uvjeren da će posjetom Senatu ostvariti željeni efekat.

„Moja osnovna stvar je bila – budite objektivni, mi nismo došli ovdje da tražimo navijanje po bilo kom osnovu“, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je rekao da je iznio poznate stavove Republike Srpske, a to je da je nelegalni Šmit, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namjerava da kroz zakon o imovini još više usloži situaciju.

„Rekli smo da je neprihvatljiva intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci“, izjavio je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je poručio da će Republika Srpska, ukoliko se to ne desi, donijeti svoje zakone i nastaviće dalje u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH koji predviđa da CIK samo provodi izbore za članove Predsjedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH.

Predsjednik Dodik je naglasio da Francuska ima pozitivnu ulogu u pogledu situacije u BiH.

„Mi znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja vezano za Šmitovu namjeru da donese posljednje odluke, bila protiv i mi to cijenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove“, konstatovao je predsjednik Republike Srpske.

Fotografije: RTRS