Konferencija za medije nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH

13/09/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas konferenciju za medije nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH.

Tom prilikom, predsjednik Republike Srpske izjavio je da su zvaničnici iz Republike Srpske saglasni da je Srpska sposobna i spremna da brani svoj Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet.

“Odbacujemo optužnice protiv predsjednika Republike i drugih kao politički montirane. Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija, nego nametnuti od visokog predstavnika i na njihov objektivni rad se ne može računati”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naglasio da je to politički motivisana struktura koja će nastaviti da djeluje po uputama, a ne zakonom, a to potvrđuje činjenica da su spremni da djeluju po zakonima koje je nametnuo pojedinac koji nema ovlaštenja.

Predsjednik Srpske je ponovio da Kristijan Šmit nije izabrani visoki predstavnik, kao i da ni izabrani visoki predstavnici nemaju nikakva dejtonska ovlaštenja da nameću bilo kakve zakone.

Predsjednik Dodik je istakao da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika i pokušati pronaći novi politički dogovor, te da Republika Srpska neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“U kontinuitetu govorimo da ono što je donio visoki predstavnik, bilo kada, nije legalno ni legitimno, da ustavni osnov za Sud i Tužilaštvo BiH ne postoji, da smo spremni da pričamo o tome, o pitanjima indirektnih poreza, o vojsci i svemu što je nametnuto i da postignemo novi dogovor kojim ćemo dati legitimitet tim stvarima”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je najavio da će od Ustavnog suda Republike Srpske biti zatraženo izjašnjenje o nametnutim zakonima visokih predstavnika.

Predsjednik Republike Srpske naveo je da je na sastanku ocijenjeno da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da ugovor o sukcesiji ne može biti osnova za promjenu Ustava BiH i reviziju pitanja imovine.

“Niti stavovi izmišljene strukture koja se zove PIK /Savjet za sprovođenje mira/ mogu biti obavezujući da bi se intervenisalo i mijenjao Ustav. Konstatujemo da je Ustavni sud BiH, referirajući se o pitanju imovine, bio politički instrumentalizovan. Odbijamo bilo kakav prijedlog da razgovaramo o imovini, jer smatramo da je to pitanje riješeno”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je poručio da će Narodna skupština Republike Srpske biti prinuđena da proglasi nezavisnost Srpske ukoliko lažni visoki predstavnik nametne zakon o imovini.

Predsjednik Srpske je dodao da su na sastanku bili saglasni da je nekorisno i politički štetno da se održavaju sastanci sa predstavnicima američke i britanske ambasade, kao i sa Šmitom i osobljem iz OHR-a, jer to samo njima može biti eventualno pokriće za njihove loše namjere prema Srpskoj.

“Smatramo da je potrebno i dalje jačati našu bezbjednosnu situaciju sa transparentnim mjerama koje će poduzimati Policija Srpske. Bezbjednosna situacija u Srpskoj je stabilna i ostaće takva. Stabilna je i ekonomska situacija, kao i finansijska”, izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da su na sastanku takođe bili saglasni u vezi sa nastavkom dogovora na nivou BiH, s tim da se pitanja o Ustavnom sudu BiH, Sudu BiH i Izborni zakon BiH trebaju rješavati u paketu.

Predsjednik Republike je pojasnio da treba biti donesen zakon o Ustavnom sudu BiH i precizirati status stranih sudija, zatim izmjene i dopune Zakona o Sudu BiH i da Republika Srpska smatra da sjedište apelacionog suda mora biti u Banjaluci.

“Dok ne dođe Zakon o Ustavnom sudu BiH na Savjet ministara, neće se odlučivati o drugim zakonima, možda će biti donijete neke operativne mjere”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je izjavio da smatra da je neophodno imenovati novu strukturu Centralne izborne komisije /CIK/ BiH umjesto trenutne nelegalne strukture.

“Potrebno je donijeti novi Izborni zakon za BiH, ali i za Republiku Srpsku. Zakon za BiH može samo da odredi pravo CIK-a da se bavi pitanjima izbora članova Predsjedništva BiH, jer se biraju na prostoru cijele BiH i poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je istakao da Republika Srpska, po Ustavu BiH, ima pravo da sprovodi izbore za sve ostale nivoe i da u Sarajevu moraju da se naviknu na činjenicu da postoji Republika Srpska koja delegira svoje predstavnike na nivo BiH.

“Na nivou BiH se niko ne bira, sve su izvedeni organi. I za Savjet ministara prvo se izaberu ministri u Srpskoj i kažemo da u ime Republike Srpske idu tamo. I poslanici koji idu u Predstavnički dom biraju se na prostoru Republike Srpske, kao i poslanici za Dom naroda koje bira Narodna skupština. Oni dobijaju legitimitet ove Republike i naravno da treba da rade u skladu sa tim legitimitetom. Organi BiH nisu nama nadređeni, već podređeni”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da je dogovoreno i da u Budžetu Republike Srpske za narednu godinu bude obezbijeđen nivo prihoda koji će omogućiti radnicima koji rade u zajedničkim organima, kada odluče da se povuku, da mogu imati adekvatnu naknadu i da mogu biti sigurni.

Predsjednik Srpske je istakao da je na sastanku dogovoreno da o svemu ovome, odnosno o tome kako Republika Srpska vidi aktuelno stanje, obavijeste strukture UN-a, EU i zemalja prijatelja Republike Srpske.