Predsjednica Republike Srpske prisustvovala svečanoj akademiji povodom Dana Vojske Republike Srpske

11/05/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je večeras, u Banskom dvoru, svečanoj akademiji povodom Dana Vojske Republike Srpske i 30 godina od njenog osnivanja.

Predsjednica Republike istakla je da je formiranje Vojske Republike Srpske bio istorijski trenutak koji je zahtijevao okupljanje i sabornost, te da je to, sigurno, jedan od najvažnijih momenata u procesu samoodbrane naroda koji je u prethodnim ratovima doživio velika iskušenja i stradanja.

“Ovakvo okupljanje i organizovanje bilo je nužno. Odluka je bila teška, ali neophodna. I tada smo znali, a znamo i danas, da nismo imali izbora, niti alternativu”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je naglasila da je Vojska Republike Srpske nastala iz obaveze da se ne dopusti da se ponove masovna stradanja i novi genocidi na ovim prostorima.

“Reagovali smo posljednji, jer smo željeli mir, ali ne i mirno odvođenje na gubilišta i u logore smrti. Vojska Republike Srpske bila je odraz volje našeg naroda da opstane i da sačuva svoja vijekovna ognjišta. Iz naroda je proistekla i sačinjavali su je obični ljudi koji su braneći granice Republike Srpske, branili svoje porodice, svoje kuće i njive, crkve i grobove”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da snaga Vojske Republike Srpske nisu bili savremeni tenkovi, avioni, topovi i haubice, već neustrašivi borci koji su dobro znali šta se nalazi iza linije fronta i kakvu svetinju brane.

Predsjednica Cvijanović je ukazala da je Vojska Republike Srpske časno ispunila svoj zadatak, sačuvala stanovništvo i odbranila granice naše Republike.

“Za taj cilj, u Odbrambeno-otadžbinskom ratu plaćena je visoka cijena. Mnogi su na frontovima ostavili svoje zdravlje, dijelove svoga tijela, a njih više od 23.000 ono najvrijednije što su imali – svoje živote. Uz njih, stradalo je i više od 6.000 civila. Dugujemo im vječan pomen i vječnu zahvalnost. Ni zbog njih, ni zbog nas, ni zbog generacija koje dolaze nemamo pravo da odustanemo od borbe za bolju i uspješniju Republiku Srpsku. Nemamo pravo da pokleknemo pred napadima i pritiscima, pred ucjenama i sankcijama”, istakla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je poručila da će se Republika Srpska boriti za svoja ustavna prava, za svaku riječ i svako slovo Dejtonskog sporazuma.

“To je put daljeg institucionalnog jačanja i ekonomskog razvoja Republike Srpske. Put mira, a ne put sukoba. Put u bolju i sigurnu budućnost, u kojoj nikada nećemo zaboraviti na čijim temeljima počivaju naša sloboda i naša Republika. Neka im je vječna slava i hvala!”, naglasila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je svim borcima Vojske Republike Srpske, pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, kao i građanima Republike Srpske čestitala Dan Vojske Republike Srpske uz želju da ono što je sa ponosom stvarano, s ponosom i pamtimo!