Predsjednica Republike Srpske prisustvovala koncertu KUD-a “Taban”

05/10/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je večeras u Kulturnom centru “Mom” u Budimpešti koncertu KUD-a “Taban”.

Predsjednica Republike Srpske u obraćanju, na početku koncerta, je izrazila zadovoljstvo što je, u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi, na koncertu ovog KUD-a koje na prostoru Mađarske njeguje srpski folklor, čuva srpsku tradiciju i nacionalni identitet.

Predsjednica Republike rekla je da je uvijek lijepo vidjeti ljude okupljene oko zajedničkih vrijednosti, tradicije i kulture i naglasila da mala, ali složna srpska zajednica u Mađarskoj može da posluži kao svijetao primjer.

“Od nastanka te 1994. godine pa do danas, kroz ansambl „Taban“ prošlo je mnogo naših ljudi, prvenstveno mladih, koji su uz igru i pjesmu upoznali maticu, zemlju svojih predaka, i sa njom se trajno i neraskidivo povezali”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike je naglasila da se u Budimpešti najbolje ogleda značaj dobro organizovanih nacionalnih institucija u procesu očuvanja identiteta jednog naroda.

“Danas sam imala priliku da posjetim Srpsku školu i uvjerim se u posvećenost i predanost rukovodstva i nastavnog kadra ove obrazovne institucije, koju pohađa i 20 učenika iz Republike Srpske. U procesu našeg nacionalnog okupljanja, nezaobilazno je važna i uloga Srpske pravoslavne crkve, u čijem sigurnom krilu se naši sunarodnici okupljaju ovdje, kao i u svim drugim podnebljima širom planete”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je istakla da Srbi koji ovdje žive predstavljaju most razumijevanja i dobre saradnje Mađarske s jedne, te Srbije i Republike Srpske s druge strane.

“Želim da istaknem da su odnosi Mađarske i Srpske veoma dobri i da postoji obostrana opredijeljenost ka daljem unapređenju. O tome, između ostalog, svjedoče i naše posjete ovoj zemlji koje su sve intenzivnije, a uvjerena sam da će ih u narednom periodu biti još više”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je navela da istovremeno želi i da saradnja ovdašnjih srpskih ustanova i udruženja sa Republikom Srpskom bude još snažnija.

“Želim da znate da u nama i našim institucijama uvijek imate oslonac i bratsku podršku. Pozivam vas da posjetite Republiku Srpsku, upoznate njene ljepote i znamenitosti, kao i ljude koji će vas dočekati srdačno, onako kako se dočekuju dragi gosti, prijatelji i braća”, naglasila je predsjednica Republike.