Konferencija za medije predsjednika Republike Srpske

12/08/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas, u Banjaluci, konferenciju za medije povodom optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo juče protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je sramno podizanje optužnice protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, da to nema veze sa pravom i da predstavlja političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador u BiH koji širi srbofobiju.

Predsjednik Dodik je rekao da ne postoji zakon po kojem Tužilaštvo BiH optužuje njega i Lukića za neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

“Optužnica je pisana danima uz asistenciju američkog ambasadora Majkla Marfija”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je istakao da je predsjednik Srpske i da nije imao dileme o tome šta treba da uradi, navodeći da je potpisom ukaza na zakone koje je usvojila Narodna skupština Srpske radio svoj posao i da će to raditi i u narednom periodu.

Predsjednik Republike je rekao da Tužilaštvo BiH nema ustavnu osnovu i da Republika Srpska to ističe dugo, ali da će se i pored toga odazvati svakom pozivu koji dobije, te da očekuje da Sud BiH ima više sluha od Tužilaštva BiH koje je bilo primorano da podigne optužnicu.

“Tužilaštvo je podleglo pritisku i pristalo da uradi što se od njega traži”, rekao je predsjednik Dodik i istakao da optužnica nema pravnog osnova, da zakon zbog kojeg ga optužuju ne postoji te da visoki predstavnik u BiH ne postoji.

“Ova optužnica ne postoji na pravnim osnovama, ovo je politički progon”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je najavio da će protiv tužioca koji je podigao optužnicu pokrenuti tužbu za zloupotrebu službenog položaja.

Predsjednik Republike pozvao je sve ljude da se okupe oko institucija – predsjednika, Narodne skupštine i Vlade, jer se tu brani imovina Srpske i poručio da će Republika Srpska nastaviti sa političkom i pravnom borbom.

“Sve što se dešava je s namjerom da se oslabi povjerenje srpskog naroda u institucije”, rekao je predsjednik Republike i napomenuo da je Srpska zabranila odluke Kristijana Šmita čija je namjera da imovinu Srpske prebaci na BiH, te ocijenio da je ovo nova verzija Kočićeve priče o Davidu Štrpcu, kada Srbi brane svoju imovinu.

“Ovdje je ključno pitanje imovine”, istakao je predsjednik Dodik i dodao da je to perfidna, morbidna srbomrzačka postavka iz Sarajeva koja ide za tim da Srpsku što je moguće više degradira, a za to su našli Kristijana Šmita da to učini namećući zakone.

Predsjednik Dodik je rekao da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni, ali da će i pored toga prihvatiti da prođe sramna procedura ako tako bude želio Sud i da neće tražiti nikakve benefite.

“Milorad Dodik sa ovim nema nikakav problem, ali predsjednik Srpske ima. Ako se napadne predsjednik Republike, bez obzira ko to bio, onda je napadnuto čitavo društvo. Ja se ne branim iza društva, ja ću se braniti sam”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da će, kako ovaj proces bude išao, tako padati i BiH.

“Republika Srpska je kroz skupštinske odluke odlučila mnogo čega drugog”, dodao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da je na podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika reagovala samo američka Ambasada i Kancelarija OHR.

“Naše informacije govore da su čitav dan juče proveli tražeći od evropskih kancelarija da to podrže, ali nijedna to nije podržala. Mislili smo da je EU radila na tome, ali smo spremni da se izvinemo ako se pokaže da nije”, rekao je predsjednik Dodik i poručio da se ne zaključuje o cijeloj BiH na bazi toga što se gleda u Sarajevu.

“BiH nije onakva kakvu je doživljavaju oni iz Sarajeva. Ona je složena državna zajednica dva entiteta i tri naroda. Nikada nećete dobiti unitarnu BiH ili republiku BiH i nema Srbina koji bi na to mogao da pristane. Ima mešetara, kao što su ovi iz PDP-a”, rekao je predsjednik Republike Srpske.