Održana sjednica Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije

04/08/2023

Sjednica Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije održana je danas u Banjaluci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska i Srbija imaju najbolju moguću saradnju koja nije uperena protiv nekoga trećeg u BiH i poručio da je cilj više projekata u okviru specijalnih paralelnih veza.

Predsjednik Dodik je rekao da nakon dva dana intenzivnog rada može konstatovati da su radili naporno i uspješno u okviru specijalnih paralelnih veza predviđenih Dejtonom.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je cilj da te specijalne paralelne veze budu sadržajnije, sa više projekata i obostrani interes predstavnika vlasti i Srbije i Srpske je bio usmjeren upravo ka tome.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da vlade Srbije i Srpske nastavljaju da rade na zajedničkim i važnim projektima, od kojih su brojni realizovani po opštinama i gradovima Republike uz finansijsku podršku Srbije.

“Pored onih u lokalnim zajednicama tu su i projekti Buk Bijela, Aerodrom Trebinje, te auto-put koji radimo zajedno od Rače do Bijeljine. Sve to dobija novu potvrdu i zamah”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je rekao da je vrlo važan potpisani memorandum koji će obezbijediti izgradnju odgovarajućeg spomen-obilježja koje se odnosi na masovno stradanje Srba u Jasenovcu.

“Cilj je da se na tom mjestu predstavi obim stradanja Srba na ovim prostorima”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da Srpska podržava pozitivnu i kapitalnu inicijativu ulaska BiH u “Otvoreni Balkan”, uprkos štetnim opstrukcijama političkog Sarajeva.

“Gubimo već znatan dio potencijala zbog neulaska u sve to. Ali želimo da to podstaknemo na nivou BiH”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike je rekao da će Srpska nastaviti da strateški, institucionalno i na najvišem nivou sarađuje sa Srbijom.

Predsjednik Republike Srpske je zahvalio predsjedniku Srbije što je mobilisao pažnju prema Srpskoj, kojoj je to bilo potrebno.

“Naravno da je novac bitan u životu, ali nama ovdje ponekad daleko veći značaj ima i odnos koji pokazuje Srbija u psihološko moralnom smislu, da nismo sami i napušteni”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da je veoma bitno što Srpska i Srbija zajednički obilježavaju razne događaje, pa i stradanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da je na sastanku sa rukovodstvom Srbije razgovarao o najnovijim američkim sankcijama zvaničnicima Srpske koje nisu jednostavne.

Predsjednik Dodik je rekao da se Sjedinjene Američke Države u kontinuitetu negativno odnose prema srpskom faktoru, što je počelo još od raspada bivše Jugoslavije, a SAD su učestvovale i u bombardovanju Srpske i Srbije.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da SAD sada i po nalozima iz Sarajeva pokušava da izvrgne Dejtonski mirovni sporazum, iako nisu jedini njegov garant i tumač.

“Oni pokušavaju da djeluju na način da Srpsku, pa i Srbiju dovode stalno u neki negativan kontekst”, rekao je predsjednik  Dodik.

Predsjednik Republike je rekao da neće proći osporavanja Srbima u Srpskoj i Srbiji da obilježavaju svoja stradanja, pa i ona u “Oluji”, te da se toga sjećaju.

Predsjednik Srpske je rekao da oni koji su počinili zločine na tom planu moraju da odgovaraju, podsjećajući da je Srbija na tom planu pokrenula određene pravne procese da taj nesumnjivi ratni zločin ne ostane zaboravljen.

“Nakaradno je da nama osporavaju obilježavanja događaja u kojima ćemo se sjećati svojih žrtava. Sa srpske strane nema nigdje i ni na jednom mjestu da neko onemogućava bilo kakvo takvo obilježavanje”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je rekao da je pogrešan stav nekih u Sarajevu koji misle da su zaduženi za čitavu BiH, jer to nije tako.

“BiH je sastavljena od dva entiteta i nesumnjiva je suverenost Srpske na njenom prostoru od 49 odsto BiH, gdje Republika ima svoju izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, i odgovorna je za taj prostor. A BiH se pojavljuje kao država u međunarodnom smislu, i zato su za nju bila prvobitno predviđena samo dva ministarstva – spoljnih poslova i za ekonomske odnose i inostranstvo. Nijedno ministarstvo koje bi tretiralo unutrašnja pitanja nije bilo predviđeno Dejtonom i da bude na nivou BiH”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da su sve to nametnuli visoki predstavnici koji su masovno kršili Ustav i Dejton na štetu Srpske.

Predsjednik Republike je rekao da se bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, nažalost, zabavio samim sobom, te da on u tom smislu traži sebi neprijatelje umjesto saradnike.

“A Srbija je, siguran sam, prijatelj svima u BiH. Ona poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, predviđen Dejtonom i Ustavom BiH, kao naš okvir u kome djelujemo. BiH ne može ostati izvan dejtonskog okvira i ne može se desiti to da Srpska izgubi svoj dejtonski značaj bez obzira na napore onih sa strane koji su nervozni. Oni žele da nam zbog globalnih kretanja nametnu određene narative, u čemu neće uspjeti”, rekao je predsjednik Dodik.