Predsjednik Republike razgovarao sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom

18/07/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom. 

Predsjednik Republike izjavio je da je uloga Srpske pravoslavne crkve veoma važna na ovim prostorima, jer čuva identitet i okuplja narod.

Ovom prilikom, razgovarano je i o mogućnostima razvijanja zajedničkog programa vlasti i crkve o izgradnji vrtića u okviru pravoslavnih objekata.

“Na taj način bi mogli da razvijamo dimenziju koju Crkva ima, a to je obrazovanje u smislu najvrjednijih nacionalnih vrijednosti za srpski narod”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je veoma važno zadržati vjeronauku u školama bez obzira na određene tendencije da se to pitanje reguliše na drugačiji način.

“Ostaćemo privrženi tome da vjeronauka ostane u školama”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da je sa vladikom Jefremom razgovarao o projektima koji su u toku u Eparhiji banjalučkoj, poput rusko-srpskog hrama u Banjaluci čiju izgradnju pomaže Republika Srpska.

“Ponosan sam na činjenicu da smo proteklih godina uspjeli izgraditi i obnoviti više od 300 pravoslavnih objekata u ovoj eparhiji. U ovom trenutku se gradi više od deset crkava”, naglasio je  predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da bi u avgustu  Eparhiju banjalučku trebalo da posjeti i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije i da će to biti prilika da se ponovo razgovara o ovim temama.