Konferencija za medije predsjednika Republike Srpske u Istočnom Sarajevu

12/07/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas, u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, konferenciju za medije.

Predsjednik Republike Srpske osvrnuo se i na današnji sastanak najviših zvaničnika Srpske i Federacije BiH sa generalnim direktorom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU Angelinom Ajhorst i izjavio da je dogovoreno da u ponedjeljak, 17. jula, sve tri strane u BiH dostave prijedloge za deeskalaciju situacije.

“Mi uvijek polazimo od toga da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je i ustavna odrednica”, istakao je predsjednik Dodik i dodao da BiH treba garantovati i očuvati teritorijalni integritet, ali da je suverenitet ugrožen zbog stranog uticaja.

Predsjednik Republike je rekao da je Srpska za evropski put BiH i za teritorijalni integritet, ali da je potrebno da se domaćim institucijama vrati suverenitet.

Ocjenjujući da EU predstoje različiti procesi koji bi išli da neke zemlje što prije i bez ispunjavanja ranije procedure prime u Uniju, kao što je to Ukrajina, predsjednik Srpske je naveo da je ovo prilika da se u paketu dostavi zahtjev za prijem BiH u EU.

“Ako je to 14 preporuka koje su dali ili neka još plus, da nam to što prije isporuče i da u narednih nekoliko mjeseci to učinimo i kažemo da smo spremni, ali da BiH uđe u EU”, istakao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je za suštinsku deeskalaciju stanja u BiH potrebno da bude povučena posljednja odluka Ustavnog suda BiH, a Srpska će onda povući i svoj zakon.

“Povucite sve na početni nivo prije odluke Ustavnog suda BiH. Ako nećete, ostaje sve na snazi pa ćemo se odmjeravati u tom pogledu”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naglasio da ako ni to neće, Srpska će nastaviti dalje da sprovodi Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske i neće objaviti ništa što predlaže Kristijan Šmit jer on nema nikakvog legitimiteta u tom pogledu.

“Šmit je za nas lažni, pa makar i donosio darove”, izjavio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da nema problem sa hrvatskim i bošnjačkim partnerima u vlasti na nivou BiH, ali da mu se čini da bi neka pitanja lakše bila riješena sa SDA, nego sa “trojkom”.

“Čini mi se da su oni otišli dalje nego što je nekad SDA to pokazivao”, rekao je predsjednik Dodik.

Navodeći da je principijelan i da nema problem sa njihovim stavovima, predsjednik Republike je pozvao na nastavak održivog kretanja, što uključuje imenovanje ministra finansija i koopredsjedavajućeg Savjeta ministara, nastavak dogovora o svih 14 prioriteta u paketu ili o alternativi koja bi u svakom slučaju uključivala rješavanje pitanja stranih sudija.

“Ključno pitanje koje bi moglo biti važno za sve, a ne vidim da je za sve važno, jeste prepoznavanje dinamike u EU”, izjavio je predsjednik Srpske i istakao da ako za druge postoji ubrzani put za članstvo u Uniji, ne zna zašto to ne bi bilo i za BiH.

Predsjednik Dodik je ponovio da Republika Srpska ne vidi BiH u NATO-u, ali da razumije da drugi to žele.

“Postoji saradnja sa NATO-om, ali to ne prejudicira članstvo”, precizirao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske poručio je da Republika Srpska nijednog trenutka nije težila eskalaciji problema i da nijednom nije pozvala ni na kakav sukob, već da druga strana govori da će, ako nešto bude, biti rata.

“Neće biti rata. Ovo je za nas čisti politički proces”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da će Srpska nastaviti da se kreće po agendi koju je zamislila.

Prema riječima predsjednika Republike, mjere Republike Srpske, poput mjera u vezi sa Ustavnim sudom BiH, uvijek su mjere reakcije, a ne akcije.

“Predlažem da se svi vratimo početnim pozicijama, da Ustavni sud poništi svoje odluke, lažni visoki predstavnik ono što je donio i mi ćemo poništiti svoje”, zaključio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da smatra opravdanim zahtjev srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, da od generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša zatraži relevantne dokumente i odluke Savjeta bezbjednosti o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Predsjednik Dodik je rekao da bi odgovor trebalo da dostavi nadležna Guterešova služba, koja se time bavi, te da je normalno da srpski član, kao predsjedavajuća Predsjedništva BiH, na tom planu ima korespodenciju sa UN-om na bazi činjenica.

“One su takve kakve jesu, odnosno da li je na toj i toj sjednici donesena relevantna rezolucija SB UN-a o tome da je Kristijan Šmit potvrđen za visokog predstavnika. E toga nema. Neki će reći da je Šmit podnio izvještaj UN-u, ali to ne znači ništa jer je stvar moći, a ne formalnosti. Dakle, Šmit formalno nije visoki predstavnik u BiH”, naglasio je predsjednik Republike.

Kada je riječ o Srebrenici i dešavanjima u tom mjestu ovih dana, predsjednik Srpske je rekao da se u vezi s tim, nažalost, dešava bitna politizacija u kojoj učestvuje međunarodni i zapadni faktor koji bi da opravda neke svoje brljotine na tom prostoru tokom ranijeg sukoba.

Predsjednik Dodik je naveo da se neće saglasiti o mnogim pitanjima, te da stranci nastavljaju da budu nezainteresovani za bol drugih majki i ljudi.

Predsjednik Republike Srpske osudio je nošenje ratnih zastava tzv. Armije BiH u Srebrenici i Potočarima, ocijenivši to kao provokaciju i licemjerje onih koji zagovaraju suživot u BiH.

“Smatramo to izrazitom provokacijom, ali na tu provokaciju nismo reagovali. Osuđujem to, to je neprihvatljivo. Licemjerno je od onih koji zagovaraju suživot u BiH što se tako ponašaju”, izjavio je predsjednik Republike.