Državni tajnik središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas u radnom posjetu Hrvatima u Republici Srpskoj

08/07/2023

Povodom dolaska državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gosp. Zvonke Milasa i posebne savjetnice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH gđe. Žane Ćorić u Republiku Srpsku, upriličen je obilazak grada Gradiške, franjevačkog samostana na Petrićevcu, Banjalučke biskupije, HKD Napredak – podružnice Banja Luka te župe Ljubija. U obilasku su, kao domaćini, sudjelovali i dopredsjednik Republike Srpske dr. Davor Pranjić, zajedno s generalnim konzulom Republike Hrvatske gosp. Zoranom Piličićem, kao i konzulom savjetnikom gosp. Antom Franjićem.

Na sastancima koji su održani primarno se razgovaralo o programima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, prekograničnoj suradnji i sredstvima europskih fondova, kao i infrastrukturnim, obrazovnim, kulturnim i drugim projektima koji su od iznimne važnosti za Hrvate u Republici Srpskoj.

“Tijekom posjeta i radnih sastanaka ponajprije se razgovaralo o prioritetnim projektima koji bi se trebali realizirati u sljedećem razdoblju kroz razne oblike prekogranične suradnje, a koji će jamčiti opstanak i ostanak Hrvata u Republici Srpskoj, ali biti i na korist općeg dobra.”, izjavio je dopredsjednik.

Na koncu sastanka zaključeno je da su ovakvi susreti prilika za nove mogućnosti koje se otvaraju ukoliko postoji dobra i kontinuirana komunikacija i suradnja.