Održan radni sastanak dopredsjednika Pranjića i predstavnika BPŽ

04/07/2023

U velikoj vijećnici Županijske uprave održan je radni sastanak predstavnika Brodsko-posavske županije i dopredsjednika Republike Srpske dr. Davora Pranjića sa suradnicima. Na sastanku su u ime Brodsko-posavske županije nazočili župan dr.sc. Danijel Marušić, zamjenik župana Marko Šimić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice dr. Josip Benčević prim. Boris Hrečkovski, dr.med, resorni pročelnici kao i ravnatelji Javnih ustanova i Centra za razvoj BPŽ.

Teme radnog sastanka ponajprije su bile vezane za jačanje prekogranične suradnje na području gospodarstva, zdravstva i obrazovanja, suradnju u europskim projektima, usklađivanje rada zdravstvenih ustanova na pograničnom području te obnovu Katoličke gimnazije u Banjoj Luci. Tijekom sastanka bilo je riječi i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH kao i prilikama hrvatskog naroda na području Republike Srpske.

“Svjesni smo prednosti koje je Hrvatskoj donijelo članstvo u Europskoj uniji u napretku gospodarstva i cijelog društva i želimo iskoristiti iskustva Brodsko – posavske županije. S obzirom na to da dolazim iz HDZ-a, mi se borimo za europski put BiH i sve što je zajamčeno Dejtonskim sporazumom.”, izjavio je dopredsjednik Pranjić.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi, delegacija je obišla više različitih projekata koji su realizirani sredstvima iz fondova Europske unije. Posjetili su Luku Slavonski Brod, gdje ih je dočekao g. Marijan Jurić i upoznao s mogućnostima korištenja kapaciteta luke te njezine trgovinske povezanosti.

Također, delegacija je posjetila i Opću bolnicu u Novoj Gradiški gdje su vidjeli dobru iskoristivost europskih sredstava u novoobnovljenim odjelima dječije pedijatrije i dijalize te solarne elektrane.

Radni dan se završio u Općini Okučani gdje su načelnik Okučana gosp. Aca Vidaković i načelnik Općine Gornji Bogićevci gosp. Pavo Klarić govorili o trenutnoj situaciji na području općina, budućim planovima te mogućoj suradnji.