Obraćanje predsjednika Republike Srpske

02/07/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  obratio se danas na Kozari medijima  povodom nelegalnih odluka Kristijana Šmita.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da Srpska odbacuje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika ne zbog svog inata, već što ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom i da Srpska razmatra mogućnost da ga tuži u Njemačkoj za lažno predstavljanje.

“Šmit nema legitimitet da bude visoki predstavnik. On je bio podvala srpskom narodu koji bi trebalo da srpski narod i u Srpskoj i u Srbiji dovede do toga da izgubi svoj identitet i svoje države”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike izjavio je da bi do nove godine Srpska mogla organizovati referendum o svom statusu i kako dalje.

“Borićemo se na svoj, politički način, sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH čime bismo toj instituciji vratili autoritet”, rekao je predsjednik Dodik.

Prema riječima predsjednika Srpske, jučerašnje odluke Kristijana Šmita vode ka tome da se njega, nakon što potpiše zakone koje je donijela Narodna skupština, tretira i procesuira.

Predsjednik Dodik je najavio da će uskoro biti donesene odluke u Srpskoj o zabrani djelovanja Sipe, Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske jer nemaju ustavni osnov, da se neće trpjeti protektorat i kolonijalizam, ističući da je Ustavni sud BiH promijenio politički sistem i da je očigledno ponašanje koje vodi ka majorizaciji, isto kao i za Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Nemamo kome da se žalimo. Ustavni sud je inkvizicijski sud i sud međunarodne zajednice, a ne BiH. Generatori problema su u Sarajevu, Americi, Velikoj Britaniji i nemoćnoj EU. Njima je Republika Srpska dobra samo kad je slaba”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da ono što je juče uradio Kristijan Šmit nije ništa drugo nego dio osmišljenog plana da se disciplinuje Republika Srpska, da se njen predsjednik napravi monstrumom, nerazumnom osobom, čovjekom sa kojim se ne može razgovarati.

“Ne može da bude suverenitet ako ste protektorat i ako ste kolonija. Kolonija se definiše kao zemlja u kojoj upravljaju stranci. Treba li većeg dokaza da smo kolonija od onog juče i ovoga što nam se dešava u Ustavnom sudu?”, upitao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je upitao i kako je moguće da dio političara iz Sarajeva prihvata da je Šmit neko ko ima prava samo iz mržnje prema Republici Srpskoj i srpskom narodu.

“Povodom ovih odluka Republika Srpska će nastaviti svojim putem da djeluje ustavno, a ja ću kao predsjednik potpisati ukaze o zakonima koje je donijela Narodna skupština u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika, kao i odluke o Ustavnom sudu sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Republike je ukazao da Republika Srpska nije rekla da nema Ustavnog suda BiH, već da ovu “opštepoznatu nakaradu želi da prekine, time što će vratiti autoritet Ustavnom sudu donošenjem zakona o tom sudu”.

Predsjednik Dodik je rekao da je Šmit dio podvale srpskom narodu koja treba dovesti do toga da izgube identitet i države, kao i podlog i sinhronizovanog napada na Srpsku i Srbiju s ciljem da se sruše vlasti i da se personalizuje krivica u predsjednicima Miloradu Dodiku u Aleksandru Vučiću, čime bi se oslabila narodna volja za borbu za državama.

“Ne želim da Vučića dovedem u poziciju da mu bude teret bilo šta što mi ovdje radimo”, dodao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je ponovio da su mimo Ustava BiH osnovani i Sud i Tužilaštvo i poreski sistem i bezbjednosne agencije BiH, a da se sada ide i dalje i napadaju se još dvije stvari – imovina i način i sistem odlučivanja.

“A nas koji branimo Dejtonski mirovni sporazum, pokušavaju napraviti rušiteljima”, dodao je predsjednik Dodik.